Loading...
×

Просветне вести

Прослава Савиндана у Швајцарској

Прослава Савиндана у Швајцарској

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/proslava-savindana-u-svajcarskoj/

Школска слава прослављена је посебно радосно и свечано у свим групама у Швајцарској у којима се изводи Настава на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије. Након година у којима се, због пандемије, овај празник прослављао у мањим групама, у учионицама, па чак и код куће, у условима наставе на даљину, овогодишња прослава је на свим швајцарским наставним пунктовима била масовна, весела и дирљива. Прославу школске славе наставници српског језика организују у сарадњи са Српском православном црквом, и уз свесрдну помоћ родитеља, али и удружења и културно-уметничких друштава.

Ученици Наставе на српском језику из Тићина, учитељице Наташе Малешевић, обележили су школску славу у храму Сан Роко у Лугану, заједно са свештеником Марком Кнежевићем. Програм који је изведен  био је начин да се покаже оно што су ученици научили о Св. Сави и православној традицији.

У кантону Валис, професорка Мира Томић организовала је централну прославу за ученике из Сиона, Сиера, Монтеја и Виспа у цркви у месту Вејрас, у сарадњи са протојерејем Богољубом Поповићем из Лозане и уз велики труд ђака који су припремили програм и родитеља који су се потрудили око послужења и организовали долазак и из удаљених крајева.

Ђаци који наставу похађају у кантонима Цуг, Луцерн, Швиц и Обвалден припремили су приредбу заједно са својом учитељицом Аном Бојичић, као и са вероучитељем Бобаном Петковићем. Свештеник Драган Станојевић пресекао је славски колач у цркви у Перлену, а за припрему славе побринули су се родитељи ђака. Слављу су се придружила и деца из КУД „Никола Тесла“, а посебну радост деци донели су пакетићи.

У Цркви Света Три јерарха у Лозани Савиндан су прославили ђаци из Ивердона, Екублана, Вевеја, Кларена и Лозане. Протојереј Богољуб Поповић извршио је обред резања колача, а уследио је разнолик програм који су припремили ученици учитељице Снежане Шароњић, уз подршку чланова КУД-а „Вез“ из Ренана.

Циришки Успенски храм угостио је две светосавске прославе. Ученици из Цириха, Винтертура, Регенсдорфа, Билаха, Фолкетсвила и Бритизелена обележили су школску славу заједно са протојерејем-ставрофором Мирославом Симијоновићем, својим учитељицама Маријом Гаћиновић, Данијелом Глишић, Иваном Марчетом  и Јеленом Ангеловски, као и бројним родитељима који су се потрудили да обрадују децу богатом трпезом после наступа.

Још бројнија приредба, са више од стотину ученика који наставу похађају у Опфикону, Волисхофену, Алтштетену, Зилфелду и Афолтерну изведена је сутрадан, такође у Успенском храму, у организацији учитељице Миље Стевић, уз присуство конзулке Сање Стојанац, која је децу обрадовала чоколадама.

Савиндан је у Шафхаузену прослављен у просторијама ФМД-а „Коло“. Наставница Ивана Марчета припремила је програм, а протојереј-ставрофор Ненад Михајловић пресекао је колач и одржао беседу о значају Светог Саве за српски народ и његов културни и духовни идентитет.

Велика приредба одржана је и у Рајнаху, у кантону Аргау. Ученици су припремили програм уз помоћ учитељице Јелене Митровић, а у организацији је учествовало и Српско удружење „Никола Тесла“, као и Савет родитеља. Славље је увеличало и КУД „Абрашевић“ из Ветингена.

Ученици из Алтдорфа, Женеве, Лангентала и Уцнаха такође су у својим школама обележили Савиндан. Свечаност је организована и у цркви Светих Ћирила и Методија у Белпу крај Берна. За програм су се побринуле учитељице Јелена Митровић и Тијана Крајина, као и вероучитељица Ађена Марковић, а протојереј-ставрофор Станко Марковић служио је литургију. Славље су својим присуством увеличали и конзул Предраг Мандић, као и амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској Боро Бронза.

Викенд пре Савиндана увек је резервисан за заједничку прославу у цркви. Тако је и овог пута 22. јануара обележен празник у српској православној цркви у Базелу. Ђаци три групе из Базела учитељице Андријане Адамовић традиционално су обележили школску славу Светог Саву у Српској православној цркви у Базелу. Сечење славског колача обавио је отац Милутин Николић, а након литургије у свечаној и радосној атмосфери ученици су извели програм посвећен Светом Сави.

У Кантону Санкт Гален светосавска академија одржана је уз учешће ђака седам група који Наставу на српском језику похађају у Вајнфелдену, Алтштетену, Роршаху, Санкт Галену, Нидеруцвилу, Госау и Вилу. Програм су осмислиле наставнице Ивана Марчета, Јелена Стешић, Смиљка Милетић и Славица Лапчевић, а литургију је служио архимандрит Василије Костић. Свештеник Бране Сарић обратио се присутнима пригодном беседом. Ђаци учитељице Андријане Адамовић из Базела прославили су Савиндан у српској православној цркви у Базелу. Литурију је служио отац Милутин Николић, а уследио је свечани програм који су припреми ученици Наставе на српском језику

aleksa
Author: aleksa