Loading...
×

Просветне вести

Министарству просвете уручено признање Удружења „Милутин Миланковић“

Министарству просвете уручено признање Удружења „Милутин Миланковић“

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/ministarstvu-prosvete-uruceno-priznanje-udruzenja-milutin-milankovic/

Државни секретар проф. др Ивица Радовић обратио се на Међународној конференцији посвећеној обележавању стоте годишњице новојулијанског Миланковићевог календара.

Државни секретар Радовић је том приликом истакао да је од изузетног значаја што се јубилеј, стогодишњица Миланковићевог новојулијанског календара, обележава и низом других садржаја и манифестација, али и да је веома важно да се младе генерације, од најранијег узраста упознају са ликом и делом Милутина Миланковића.

Наши ученици са својим наставницима, поред обавезних наставних јединица на тему нашег научника и његових достигнућа, годинама уназад у мају месецу низом разноврсних активности у оквиру школских установа обележавају датум његовог рођења“, рекао је државни секретар.

Радовић је подсетио на допринос који је Миланковић као математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер и доктор техничких наука дао светској науци, али и на чињеницу да је Миланковић био професор примењене математике и небеске механике на Универзитету у Београду, декан Филозофског факултета, потпредседник САНУ у три мандата, дописни члан ЈАЗУ у Загребу, директор Астрономске опсерваторије у Београду, члан и реоснивач Комисије за небеску механику Међународне астрономске уније.

Свакако да је Милутин Миланковић, уз Теслу и Пупина један од три српска научна драгуља.

Треба истаћи да он, за разлику од Тесле или Пупина, светску славу није стекао у највећим светским центрима, већ се својим научним теоријским радом бавио у собици у Капетан Мишиног здања на Београдском универзитету, при том користећи само папир, оловку, односно чувено налив перо, шибер и логаритамске таблице, а да су деценијама након његове смрти сви његови нумерички резултати и прорачуни потврђени коришћењем моћних рачунара“, рекао је државни секретар Ивица Радовић, који је у име Министарства просвете примио признање које додељује Удружење „Милутин Миланковић“.

 

Чланак Министарству просвете уручено признање Удружења „Милутин Миланковић“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa