Loading...
×

Просветне вести

Министарка присуствовала састанку поводом спровођења завршног испита

Министарка присуствовала састанку поводом спровођења завршног испита

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/ministarka-prisustvovala-sastanku-povodom-sprovodjenja-zavrsnog-ispita/

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас састанку Републичке уписне комисије за спровођење завршног испита,  који се ове године одржава 17, 18 и 19. јуна.

Важно је да осигурамо пуну информисаност о испиту, да имамо сигуран квалитет испитног материјала и процедура, све потребне податке и обраде, логистику, безбедност материјала и целокупног процеса“, рекла је министарка  и додала да ове године више од 67.000  ученика осмог разреда полаже завршни испит.

Она је навела да је искуство из претходних година показало да се несметана реализација завршног испита, као и уписа и распоређивања ученика у средње школе обезбеђује сталном координацијом и благовременим договорима свих учесника у процесу.

Ђукић Дејановић је подсетила да сваки ученик осмог разреда мора приступити испиту како би добио доказ о завршеној основној школи, као и да од постигнутих резултата на завршном испиту у великој мери зависи избор жељене средње школе.

Састанку су присуствовали и представници Факултета организационих наука, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства унутрашњих послова, Поште Србије, Покрајинског секретаријата за образовање, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завода за унапређивање образовања и васпитања, којима се министарка захвалила на доприносу који су дали унапређењу процеса завршног испита.

Она је, такође, изразила захвалност запосленима у систему образовања и васпитања  и свим спољним сарадницима,  који учествују у спровођењу активности како би завршни испит протекао у најбољем реду.

Велики је допринос и наших школских управа, окружних и здравствених комисија, информатичких координатора, као и других учесника процеса, који својом стручношћу и залагањем доприносе успешном завршном испиту и упису у средње школе“, казала је Ђукић Дејановић.

Завршни испит биће одржан 17, 18 и 19. јуна. Ученици ће полагати тест из предмета Српски језик, односно матерњи језик, тест из предмета Математика и тест из изабраног предмета. Ученици од прошле године могу да бирају да полажу тест из једног од пет предмета – Биологије, Географије, Историје, Физике или Хемије.

 

Чланак Министарка присуствовала састанку поводом спровођења завршног испита се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa