Loading...
×

Просветне вести

Министарка Ђукић Дејановић: Захваљујући свом знању и образовању студенти су снага сваког друштва

Министарка Ђукић Дејановић: Захваљујући свом знању и образовању студенти су снага сваког друштва

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/ministarka-djukic-dejanovic-zahvaljujuci-svom-znanju-i-obrazovanju-studenti-su-snaga-svakog-drustva/

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић обратила се данас поводом 4. априла, Дана студената, на скупу који је организовала Студентска конференција академија струковних студија и високих школа Србије (СКАС) и том приликом истакла значај стицања академског знања, као и улогу студената у друштву, нагласивши да су они, захваљујући свом знању и образовању снага сваког друштва.

Министарка је подсетила да у Србији на укупно 19 државних и приватних универзитета студира више од 250.000 студената и истакла да је повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања један од стратешких циљева Србије.

То је један од најважнијих услова за даљи развој наше земље. Држави су потребни млади који ће дати допринос у различитим сегментима нашег друштва“, рекла је она.

Ђукић Дејановић је студентима поручила да улажу у себе и своје знање, јер је знање највећи покретач  напретка. Она је нагласила да у Министарству просвете имају подршку и да се кроз партнерски однос са  студентским организацијама и заједничко деловање унапређује високо образовање.

Подсећам и да смо омогућили и студирање по дуалном моделу. Циљ увођења дуалног модела студија јесте пружање могућности студентима да значајно повећају своју конкурентност на тржишту рада и имају веће шансе за запошљавање код послодаваца код којих су обавили учење кроз рад, али и код других послодаваца из исте делатности“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је рекла да се наставља са улагањима у инфраструктуру у високом образовању како би се допринело квалитету високог образовања, као и да су ова улагања један од приоритета и у плану „Скок у будућност Србија 2027““.

Подсећам вас да нам предстоји изградња новог објекта за смештај студената, овде, у Студентском граду, са 1000 нових места.  Готов је идејни пројекат, ради се на изради пројектно-техничке документације, након чега се може ући у поступак избора извођача. Планирана је и изградња нове зграде Факултета музичке уметности, док ће постојећи капацитети  Факултета ликовних уметности и Факултета примењених уметности бити проширени и реконструисани“, рекла је министарка и оценила да је ово велики подухват, али то је дужност и задатак државе, као што је задатак факултета да младим људима дају знања која ће им омогућити да остваре своје амбиције, да допринесу друштву, образовању, науци и култури Србије.

Министарка је рекла да Министарство ослушкује потребе студената и да ће се заједно са студентским организацијама наставити да осмишљавају начине за унапређивање услова студирања и њиховог стандарда, као што је то случај са пројектом „Студентска картица“.

Чланак Министарка Ђукић Дејановић: Захваљујући свом знању и образовању студенти су снага сваког друштва се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa