Loading...
×

Просветне вести

Министарка Ђукић Дејановић: Улога васпитача је сложена, зато радимо на унапређивању њиховог иницијалног образовања

Министарка Ђукић Дејановић: Улога васпитача је сложена, зато радимо на унапређивању њиховог иницијалног образовања

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић поручила је данас да је припрема студената за професију васпитача веома важна улога коју обавља 16 високошколских установа у Србији и намера Министарства је да пружи техничку помоћ високошколским установама за евалуацију, реформу и хармонизацију програма образовања васпитача. Циљ је, истакла је министарка, да се студијски програми високошколских установа ускладе са новим захтевима за компетенције за професију васпитача у складу са Новом програмском концепцијом „Године узлета“.

Министарка је, на Другом стручном саветовању декана и директора факултета и високих школа које образују васпитаче у Врњачкој Бањи, подсетила да се нова програмска концепција „Године узлета“ од прошле школске године реализује у свим предшколским установама у Србији, и да је Министарство у циљу унапређивања иницијалног образовања васпитача, кроз Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, иницирало и активности на унапређивању студијских програма.

Ове активности спроводимо у сарадњи са представницима високошколских установа које образују васпитаче и предшколским установама у којима васпитачи остварују и даље развијају своје сложене професионалне улоге. Намера Министарства је да, путем Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, пружи техничку помоћ високошколским установама за евалуацију, реформу и хармонизацију програма образовања васпитача, у циљу усклађивања студијских програма са стандардима компетенција за професију васпитача и новом концепцијом предшколског васпитања и образовања“, рекла је министарка.

Стручно саветовање декана факултета и директора високих школа које образују васпитаче за рад у предшколској установи организује Пројекат „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, који Министарству просвете пружа подршку имплементацији програмске концепција „Године узлета“.

Скупу су присуствовали директори, декани и професори висoкошколских установа које се реализују студијске програме за иницијално образовање васпитача, као и васпитачи из предшколских установа.

Министарство просвете у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, уз финансијску подршку Светске банке, пружа подршку унапређивању иницијалног образовања васпитача у оквиру реформских процеса у систему предшколског васпитања и образовања који су иницирани доношењем Стандарда компетенција за професију васпитач и увођењем Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Чланак Министарка Ђукић Дејановић: Улога васпитача је сложена, зато радимо на унапређивању њиховог иницијалног образовања се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa