Loading...
×

Просветне вести

Додељене награде ПКС за 11 најбољих докторских дисертација

Додељене награде ПКС за 11 најбољих докторских дисертација

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/dodeljene-nagrade-pks-za-11-najboljih-doktorskih-disertacija/

Привредна комора Србије доделила је данас по 55. пут Годишње награде за најбоље докторске дисертације студентима факултета са оригиналним научним доприносима од изузетног значаја у одређеној научној области, а са директним или потенцијалним значајем за примену у привреди.

Конкурисалo је 30 радова са 18 факултета из четири универзитета, а награђено је укупно 11 радова из области електротехнике, грађевинарства, машинства, медицине, технологије, саобраћаја, фармације, електронике и економије.

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић истакао је значај ове награде.

Веома компетентан жири одлучио је да 11 научних радова дају оригинални допринос од изузетног значаја за развој привреде и шире друштвене заједнице. На овај начин промовишу образовање и науку“, рекао је он.

Додао је да визија просветног система јесте у томе да обезбеди квалитетно образовање за постизање пуног потенцијала сваке младе и одрасле особе у Републици Србији, а његова мисија је да се обезбеди развој појединца, а тиме и друштва у целини.

Ова визија и мисија су нама у Министарству, али и свим другим учесницима у процесу образовања, смернице будућег развоја образовног система Републике Србије и као окосница свих циљева, мера и активности који су предвиђени документима јавних политика, односно „Стратегијом развоја образовања у Републици Србији 2030“ и акционим планом за њену реализацију“, рекао је он.

Одлуку о најбољим радовима донео је стручни Жири који укључује реномиране професоре са факултета Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

За најбољу докторску дисертацију, Комисија је доделила 11 равноправних награда, а добитници су:

 1. Др Милан Маринковић – „Анализа резултата радиофреквентне катетерске аблације атријалне фибрилације вођене тродимензионалним електроанатомским мапинг системом“, Медицински факултет, Универзитет у Београду.
 2. Др Владимир Петровић – „Флексибилни кодер и декодер кодова са проверама парности мале густине“, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду.
 3. Др Александра Ђорђевић – „Утицај девизних курсева на извоз земаља централне, источне и југоисточне Европе: Анализа на нивоу сектора“, Економски факултет, Универзитет у Београду.
 4. Др Александар Димић – „Утицај облика профила и уходавања зубаца на површинску носивост цилиндричних зупчастих парова“, Машински факултет, Универзитет у Београду.
 5. Др Роберт Љубичић – „Струјање у умирујућим базенима степенастих брзотока“, Грађевински факултет, Универзитет у Београду.
 6. Др Маријана Пантовић Павловић – „In situ синтеза и карактеризација танких биокомпатибилних композитних превлака хидроксиапатит/пасивни оксид за потенцијалну употребу у медицини“, Београдски универзитет/ Мултидисциплинарне студије при Универзитету у Београду.
 7. Др Михаил Васић – „Утицај геометрије елемената за дистрибуцију ваздуха на експанзију ваздушног млаза у системима мешајуће вентилације“, Машински факултет, Универзитет у Београду.
 8. Др Милован Ковач – „Моделирање одрживих система логистике“, Саобраћајни факултет, Универзитет у Београду.
 9. Др Душан Ружић – „Рационални дизајн, синтеза и in vitro испитивања селективних инхибитора хистон деацетилазе 6“, Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду.
 10. Др Александар Миленковић – „Унапређење концепта медицинских информационих система у циљу смањења ефеката и последица епидемија и пандемија“, Електронски факултет, Универзитет у Нишу.
 11. Др Вања Влајков – „Развој технологије производње агенаса биолошке контроле токсигених изолата рода aspergilllus“, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду.

Чланак Додељене награде ПКС за 11 најбољих докторских дисертација се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa