Loading...
×

Просветне вести

Ђукић Дејановић на обележавању Међународног дана Рома у Крагујевцу

Ђукић Дејановић на обележавању Међународног дана Рома у Крагујевцу

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/djukic-dejanovic-na-obelezavanju-medjunarodnog-dana-roma-u-kragujevcu/

Министарка просвете проф. Др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је у Крагујевцу свечаној академији, поводом Међународног дана Рома.

Она је истакла да се Министарство просвете може се с правом похвалити континуираним системским мерама подршке.

Истакла је  афирмативне мерe  уписа ученика ромске националности у средње школе. Током последње две школске године уписано је 4.962 ученика преко афирмативних мера у средње школе, од којих је 48% девојчица.

Такође, афирмативним мерама, на високошколске установе уписано је више од 2.000 студента, а 51 одсто чине девојке.

Додала је да је у школској 2022/2023. и 2023/24. години из буџета Министaрства просвете стипендије добило  2.204 ученика средњих школа ромске националности.

„Унапређено је ангажовање  Педагошких асистената за подршку ромским ученицима. Такође, Министарство кроз програме и приручнике  унапређује компетенције запослених у систему образовања за рад у области спречавања осиипања и пружања подршке ученицима ромске националне мањине и других из осетљивих група“, рекла је министарка.

Како је истакла, укључено је 80% ромске деце у  Припремни предшколски програм.

 

 

Чланак Ђукић Дејановић на обележавању Међународног дана Рома у Крагујевцу се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa