Loading...
×

Просветне вести

Благојевић са ученицима који ће учествовати на Међународној олимпијади у роботици у Сингапуру

Благојевић са ученицима који ће учествовати на Међународној олимпијади у роботици у Сингапуру

Извор: Министарство просвете

Помоћник министра за средње образовање Милош Благојевић разговарао је данас са тимом ученика, који ће представљати Србију на Међународној Олимпијади у роботици, која се ове године одржава у Сингапуру од 7. до 10. октобра и пожелео им срећу на такмичењу.

Ове године тим чине ученици: Марко Јовановић (гимназија Креативно перо), Реља Кукић (Математичка гимназија), Лука Жигић (ОШ Кретаивно перо), Александар Кризманић (Дванаеста београдска гимназија), Стефан Миленковић (Математичка гимназија), Душан Младеновић (ЕТШ Никола Тесла) и Богдан Стаменовић (ОШ Креативно перо).
Ученике води искусан тим на челу са Александром Недељковић, техничким ментором Вуком Вујовићем и сарадником за медије Уном Жарковић.

Састанку је присуствовала и руководилац Групе за средње опште и уметничко образовање и васпитање Марија Крнета.
Ово је седми пут да Србија има своје представнике на такмичењу FIRST Global Challenge 2023. Од првог такмичења одржаног 2017. године у Вашингтону до данас ово такмичење одликује велики обухват земаља и велико интересовање у научним и просветним системима.

Сваке године тема такмичења је различита, али заједничко за све теме је да су повезане са еколошким катастрофама са којима се планета сусреће свакодневно.

Овогодишња тема је „Hydrogen horizons“ и у оквиру ње учесници ће имати могућност да искористе своју креативност и вештине решавања проблема како би дизајнирали и креирали робота, који ће у одређеној средини производити хидроген и конвертовати га у енергију ради развијања иновација на пољу обновљиве енергије, а у циљу побољшавања здравља планете.

Сваки тим, пре такмичења, добија исте делове који су потребни за састављање робота и након што они стигну, процес састављања почиње. На такмичењу се поред бодовања перформанси робота и решавања проблема, посебно бодује повезивање свих тимова, заједничка сарадња и комуникација.

Тим из Србије је  2020. године на Међународној олимпијади у роботици освојио седму позицију, а 2021. године завршио као осмопласирани у конкуренцији од чак 178 репрезентација, што се сматра изузетним успехом.

Чланак Благојевић са ученицима који ће учествовати на Међународној олимпијади у роботици у Сингапуру се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa