Loading...
×

Просветне вести

Прослава Савиндана у Италији

Прослава Савиндана у Италији

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/proslava-savindana-u-italiji/

Светосавске дане у Италији обележиле су бројне приредбе, као и традиционална рецитовања ученика у православним црквама у Трсту и Вићенци.

Ученици  наставнице Слађане Марковић у Трсту су показали завидан рад, труд и залагање  приликом припрема и организације Светосавских дана. Кроз непосредну наставу рецитовали су, певали, ликовно илустровали и разговарали о животу и заслугама првог српског просветитеља. Ђаци су, на дан школске славе, посетили храм Светог Спиридона, где су, пред иконом Светог Саве рецитовали и певали химну српском просветитељу заједно са свештеником Рашком Радовићем. Учествовали су и у обреду ломљења славског колача. Српска православна црквена општина из Трста обезбедила је и ове године пригодан слатки поклон за све ђаке Светосавце. Приредба посвећена Светом Сави у овом граду, одржана у Словеначком позоришту. Свечаности су, сем великог броја родитеља и тршћанских Срба, присуствовали и протојереј ставрофор Рашко Радовић, генерални конзул Ивана Стојиљковић, конзул Марина Лозар, председник Српске православне црквене општине у Трсту Златимир Селаковић и  чланови српских удружења из Трста.

Школска слава у Вићенци обележена је учешћем ученика свих наставних група из овог града, као и ђака из Басана дел Грапе и Тори ди Куартезола. Након заједничког извођења Химне Светом Сави, наступили су ђаци наставнице Драгице Додеровић. После поздравне речи наставнице и председника Савеза Срба,  песмама из ,,Декламатора“, причама  и драмским текстовима о Светом Сави, уз богат сценски приказ, ученици су се представили  публици. У другом делу програма, ђаци наставнице Јелене Јовановић извели су рецитале и драматизоване легенде као и представу „У потрази за Светим Савом“ по тексту Сање Ђорђевић. Маестарална изведба свих учесника измамила је бурне аплаузе. Након програма, представници Савета родитеља из сва три града поделили су деци светосавске пакетиће.

Ученици из Бусоленга су са својом наставницом Магдаленом Доневски и родитељима уз пригодан и разнолик програм одали почаст првом српском учитељу. Ђацима су на крају приредбе уручени и пакетићи.

Ђаци у Роверету  су са својим наставницом Драгицом Додеровић  уз пригодан програм прославили Светог Саву.

На дан светосавске приредбе  у Скију, након садржајног програма који су извели ђаци наставнице Драгице Додеровић, ученицима су уручене дипломе и награде освојене ликовном конкурсу „Божић у мом дому“, у организацији Српске културно спортске организације (СКСО) „Круна“ и Српске допунске школе  „Свети Сава“ у Вићенци на којем су учешће узели  ђаци из Округа Вићенце, Србије, из Словеније и са Малте.  Свим ученицима,  СКСО ,,Круна“ даровала је светосавске пакетиће.

У  Арзињану је Савиндан обележен богатим садржајем који су извели ученици српске допунске школе из овог наставног места уз подршку наставнице Јелене Јовановић. Рецитали у стиховима и легенде о Светом Сави уз фолклор млађег ансамбла КУД ,,Јелек“ из Арзињана, чинили су компактан колаж традиције и Светосавља. Савременом, шаљивом, али у исто време и опомињујућом представом у којој Свети Сава долази у садашњицу, ученици старије групе подсетили су нас на одговорност према свему што изговарамо и чинимо својим ближњима као и веру да праведност и моралне вредности наш велики светац и даље награђује.  На крају програма Савет родитеља је све малишане наградио светосавским пакетићима.

Ученици из Валдања наставнице Јелене Јовановић су  свечаном приредбом обележили Дан Светог Саве у сали коју су обезбедили већ потврђени пријатељи  Школе, СКЗ „Свети Сава“ из Валдања. Подршку ђацима из публике су пружили парохијски свештеник Далибор Ђукић, генерални конзул из Трста госпођа Ивана Стојиљковић, градоначелник Владања господин Ђанкарло Аћерби, саветник градоначелника Вићенце Леонардо де Марцо, председник Савеза Срба у Италији господин  Душан Алексић, заменик председника Општине Медвеђа господин Раде Петровић са делегацијом, делегација Општине Лебане, ђачки родитељи, бивши ученици српске школе и други бројни гости. На крају програма ђаке и публику поздравила је генерални конзул из Трста госпођа Ивана Стојиљковић, захваливши се на дивном програму. Посебну захвалност исказала је ђачким родитељима који схватају важност српске допунске школе, уједно похваливши и рад наставница у Италији.  И на овом наставном месту, Савет родитеља је малишане наградио светосавским пакетићима.

Сви ученици наставнице Драгице Додеровић са наставног места Алонте и  представници ученика са осталих наставних места, рецитовали  су прикладне рецитације  о Светом Сави у  Српској православној цркви „Свети Лука” у Вићенци за шта су награђени светосавским пакетићима које је обезбедио овогодишњи  кум славе Миодраг Јанковић из Валдања.

Идући путевима Светог Саве, ученици и наставнице српске допунске школе у Италији су и ове године садржајно и достојанствено прославили своју школску славу.

aleksa
Author: aleksa