Loading...
×

Просветне вести

Генерални конзул, господин Б. Радовановић, посетио уочи Дана државности српске ђаке у њиховим учионицама

Генерални конзул, господин Б. Радовановић, посетио уочи Дана државности српске ђаке у њиховим учионицама

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/generalni-konzul-gospodin-b-radovanovic-posetio-uoci-dana-drzavnosti-srpske-djake-u-njihovim-ucionicama/

Часови уочи најважнијег државног празника, Дана државности, у неколико наставних група у Републици Хесен обележени су несвакидашње и врло свечано.

Генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, господин Бранко Радовановић, одазвао се позиву наставника да уочи државног празника посети часове наставника Соње Зрнић, Татјане Милановић, Бојане Ракоњац, Зорице Младеновића и Владимира Живанова, који су ангажовани у немачкој покрајини  Хесен, и објасни ученицима зашто се Дан државности прославља на празник Сретење, као и да их подсети која су државна обележја и како се према њима треба опходити.

Генерални конзул, господин Радовановић, је посетио две групе у Ној Изенбургу, групу у Оберцхаузену и Франкфурту, али је присуствовао и онлајн-часу који  који се изводи у оквиру Програма наставе на даљину.

Господин Радовановић је том приликом са собом понео свечану заставу како би је ученици могли видети и објаснио зашто се тако зове, као и симболику српске тробојке и српског грба са двоглавим орлом и круном. Заједно са ученицима и наставницима интонирана је химна Боже правде.

Ученици свих група припремили су кратак програм који је тематски био везан за Сретење; говорили су о Карађорђу, Првом српском устанку и Сретењском уставу, као и о епским песмама које певају о тим догађајима. Након тога су могли да поставе разна питања генералном конзулу кога су претходно врло пажљиво слушали у излагању.

Како су родитељи ученика били позвани да присуствују овим часовима, имали су прилике да са генералним конзулом поразговарају и о значају Конзулата, као посебне „српске куће“ у расејању, врло важног елемента живота Срба у дијаспори.

О овом начину обележавања Дана државности господин Радовановић је рекао да је био пријатно изненађен позивом да присуствује часовима и да се радо одазвао. Такође,  је ово добра прилика да се сретне са децом и родитељима. Том приликом је најавио два велика догађаја која се припремају за наредни период, крос РТС-а и Дане културе Србије, у којима учествују ученици српске допунске наставе, а где је Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту организатор.

aleksa
Author: aleksa