Loading...
×

Просветне вести

Посебна награда и похвалнице за децу из Хесена на Фестивалу дечијег видео-клипа КИДИКЕМ

Посебна награда и похвалнице за децу из Хесена на Фестивалу дечијег видео-клипа КИДИКЕМ

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/posebna-nagrada-i-pohvalnice-za-decu-iz-hesena-na-festivalu-decijeg-video-klipa-kidikem/

Дечији културни центар из Београда  је по осми пут организовао конкурс за Фестивал дечијег видео-клипа Кидикем. Овогодишњи Фестивал је носио тему Што на ум – то на зум, а учесници су могли бити деца старости од девет до шеснаест година. Циљ фестивала је, како организатори истичу, да се код деце кроз уметничку праксу покрене хумана страна у примени технологија.

Ученици Допунске наставе на српком језику у Хесену радо су се одазвали позиву на учешће и створили кратке форме видео-записа за жељом да се и њихов глас чује. Ове године су из Хесена отишла два филма.

Први је ауторско дело групе ученика која наставу похађа у Ридхоф школи (Riedhof-Schule) у Франкфурту. Филм носи назив назив Ако верујеш, а главни носиоци идеје су Теа Матић, Давид Цапрђа, Лука и Мина Ваупел, Марко Вукобратовић и Миа Савић, ментор наставница Бојана Ракоњац. Њихова жеља је била да истакну снагу и значај вере у снове. Они су кроз два минута филма, живот приказали као једно узбудљиво путовање, један лет који може бити турбулентан и при коме време, засигурно, неће бити увек лепо. Али ако стварно верујемо у своје циљеве, све ћемо остварати, поручују малишани. Зато они позивају све путнике да отворе срца, вежу појасеве и одважно крену. За своје дело  група аутора је добила похвалнице.

Други филм је ауторско дело Филипа Младеновића ,,Како променити свет“. Филип наставу похађа на даљину у оквиру посебне ,,онлај“ групе. Посматрајући живот и свет очима детета, он уочава све оне велике и мале неправде које човек чини природи и свету око себе. Зато овај десетогодишњи дечак осмишљава једну нову и, за све бољу, реалност у којој се на вестима, интернету и штампи одједном почињу приказивати сасвим другачије, срећније вести. Филипов филм важан је подсетник  свакој одраслој особи да природу и свет нисмо наследели, већ само позајмили од својих потомака и да дугујемо и Филипу и свој деци света да је оставимо у што бољем стању. Клип „Како променити свет“ освојио је заслужено посебну награду жирија.

Фестивал је одржан 4. марта 2023. године. Иако због школских обавеза и удаљености, наши ученици нису могли овој свечаности да присуствују, били су срећни јер се посредством филма и њихов глас могао чути у вољеном Београду.

aleksa
Author: aleksa