Loading...
×

Просветне вести

Новогодишњи и божићни празници прослављени у Баварској

Новогодишњи и божићни празници прослављени у Баварској

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/novogodisnji-i-bozicni-praznici-proslavljeni-u-bavarskoj/

Новогодишњи празници су чаробни због симболике новог почетка, еуфорије дочека и породичног дружења. Међутим, празнични дани и обичаји прилика су и за развој породичне традиције даривања и учења деце како да дају и приме поклон.

Наставнице које предају у допунским школама на српском  језику у покрајини Баварска у организацији Министарства просвете Републике Србије, биле су веома ангажоване последњих дана у месецу децембру. Правиле су се честитке, причале  са ученицима о Божићу, имале су приредбе, а деца су све активности будно испратила и радовала се малим поклонима и знању које су однели са часова.

Како љубав дајеш ближњем свом…

У немачком граду Минхену, празници су омиљено доба у години. Нема ништа лепше од шареног града, снега, радости и среће. Ученици који похађају допунску наставу на српском језику код наставнице, Татјане Хот, правили су честитке и шарене икебане за своје најмилије. Актив наставница Баварске имао је договор да у оквиру ваннанставних активности деци приближе обичаје који се празнују уочи Божића. Тако је на часовима допунске наставе обрађивана та тема.

Ученици су слушали божићне песме, цртали мотиве који прате овај празник, певали песме и са нестрпљењем чекали Деда Мраза. У Минхену је направљено мноштво шарених светлуцавих честитки за Нову годину као и лепих икебана. Деца су са осмесима на лицима понела своје стваралаштво кући и радосно их поделила својим најмилијима.

„Ово је време празника
и снежних белих пахуља
и чистих срца као
снег на длану твом
када љубав дајеш ближњем свом.“

Окићен немачки град Инголштат светли. Свуда су постављене светиљке разних боја и влада празнична атмосфера. Мирис цимета пара ноздрве, а атмосфера која влада показује да ће ускоро доћи и Нова година.

Ученици који похађају допунску наставу у Инголштату са наставницом Александром Цветковић, имали су у оквиру ваннаставних активности радионице где су правили честитке својим најмилијима. Деца су вредно правила шарене новогодишње честитке које ће касније поклонити својим ближњима. Ученици су утврдили како се поздравља и отпоздравља уочи Божића те су тако настали лепи ликовни радови на ту тему. Наставница Ивана Ђурић у договору са наставницом Александром Цветковић, разменила је новогодишње честитке.

„Хрисос се роди! Ваистину се роди!“

У лепом немачком граду Регензбургу ових дана већ влада празнична атмосфера.  Божићни вашар препун је посетилаца, улице миришу на кексиће од цимета, шарене се излози и пакују  поклони. Наставница Дајана Луковић се потрудила да ученицима на најбољи могући начин прикаже обичаје везане за најрадоснији православни празник, Божић. У учионици се одвијао прави мали перформанс. Ученик Филип Лукић је добио улогу домаћина, па је приказао како се сече бадњак. Крај топлог огњишта постављена је и слама око које су најмлађи ученици трчали у круг глумећи пилиће, а „домаћица” их је даровала бомбонама и слаткишима. Бадњак, слама и огњиште су уствари цртежи које је за ову прилику припремила наставница Дајана, али су веродостојно приказали како  то Срби славе Божић. На часу се чуло и : “Колико варница, толико парица, среће, здравља, напретка…”,  као и божићни поздрав: “Христос се роди“. ” Ваистину се роди.”

“Срећна ти ова година нова
најлепше све нек ти долети што пре
радост и снови, пољупци ови
од срца сви, а у том срцу си ти.”

У оквиру децембарских активности у Нирнбергу и Ерлангену, деца су имала две прославе. Прва прослава била је у организацији СПЦ „Ћирило и Методије“. Чланови фолклора и ученици који похађају допунску наставу на српском језику одржали су кратак програм. Програм је био увертира пре поделе пакетића које су деца добила за Светог Николу. Пре поделе пакетића, деца су једногласно отпевала песме „Божић, Божић“ и „Свети Никола“. Из оквира донација парохијана из Нирнберга и околине направљено је преко 100 пакетића за ђаке. Пакетиће је донео Свети Никола и деца су га осмехом на лицу дочекала. Направљене су фотографије у црквеном дворишту са њим и то на његовим санкама.

Ђаци из Ерлангена су недељу дана после тога дочекали Деда Мраза. Он се појавио у просторијама СКУ „Вук Караџић“ у Ерлангену. Пуна сала родитеља, бака, дека и посетилаца, имали су прилику да одгледају програм који су спремили ђаци допунске наставе на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије.Новогодишње песме и игроказ „Срећна нова година“ које су извели ђаци, дочекани су громким аплаузом. Игроказ је био веома маштовит где су ђаци кроз ликове из бајки попут Пепељуге, Црвенкапе, Успаване лепотице, Старе и Нове године изразили своје жеље. Након игроказа чуле су се песмице „Звончићи, звончићи“ и „Преко брда, преко брега“ и Деда Мраз је стигао.

Честитке и плакати везани за Божић и Бадњи дан су биле активности које су улепшале последње часове допунске наставе на српском језку у свим групама код наставнице Гордане Будише.

Допунска настава на српском језику у СР Немачкој у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

Актив наставница из Баварске, Татјана Хот, Александра Цветковић, Гордана Будиша, Ивана Ђурић, Бранка Станојевић, Дајана Луковић и Гордана Костић пожелеле су својим ученицима срећне новогодишње и божићне празнике!

 Текст сачинио Актив наставница из Баварске

aleksa
Author: aleksa