Loading...
×

Просветне вести

Новогодишње-божићна манифестација у амбасади Берн

Новогодишње-божићна манифестација у амбасади Берн

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/novogodisnje-bozicna-manifestacija-u-ambasadi-bern/

Амбасада Републике Србије у Берну била је 17.12. 2022. домаћин Новогодишње- божићне манифестације коју су организовале Допунска настава на српском језику у Швајцарској у организацији Министарства просвете Републике Србије и Српска православна црква у Берну.  Манифестација је подразумевала ликовну изложбу ученика допунске наставе на теме Божића и Нове године, али и богат едукативно-уметнички програм који су ученици припремили уз помоћ својих учитељица и вероучитељице. А како би све било у духу старих српских обичаја, чланови КУД „Карађорђе“ из Берна Лара Мићић и Дамјан Обрадовић, стајали су на улазу и нудили гостима традиционалну српску добродошлицу, хлеб и со.

Преко стотину ликовних радова је красило зидове Амбасаде, док су уз Божићну декорацију која је подразумевала, бадњак, чесницу и жито, били изложени ликовни и вајарски радови ученика са часова веронауке. Кроз ликовну изложбу радова својих ученика учешће су узеле учитељице Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Тијана Крајина, Мира Томић, Маргита Тот, Милица Марковић, Гордана Николић, Андријана Адамовић., Смиљка Милетић и Јелена Стешић, као и вероучитељица др Ађена Марковић. Родитељи ученика, као и сви присутни у Амбасади, имали су прилику да виде ликовне и вајарске радове на теме Божића и Нове године.

На самом почетку програма присутне је поздравила учитељица Јелена Митровић, захваливши се амбасадору Горану Брадићу на спремности да Амбасада буде домаћин. Амбасадор се обратио присутнима пожелевши добродошлицу, захвалио ученицима на прекрасним радовима који су украсили амбасаду и пожелео им да вредно уче и савладају наш диван, језик, културу, историју, традицију и вероисповест. Потом се прота Станко Марковић обратио речима којима је потврдио важност похађање допунске школе на српском језику у дијаспори и изразио задовољство због окупљања у нашој амбасади поводом великог празника Божића и Нове године. Програм је подељен на два дела, први који је био посвећен божићним и други посвећен новогодишњим празницима. Први део програма са ученицима је припремила  вероучитељица др Ађена Марковић и он је отворен песмом о Светом Николи. Затим су водитељи програма, ученици из Бургдорфа: Елена Николић, Леа Лазаревић и Лука Митровић кроз кратке текстове дочарали симболику Божића и Бадње вечери. Отпевана је песма „Ој, бадњаче, бадњаче“ након које су ученици из Берна извели скеч „Мудраци вођени звездом“ на који се надовезала песма „Звезда се засја“ коју су певали сви ученици. Отпеван је и Тропар о Божићу, а први део је завршен свима веома добро познатом песмом „ Божић, Божић, благи дан“.

Убрзо је отпочео други део програма који су припремиле учитељице Допунске наставе у Швајцарској: Јелена Митровић, Тијана Крајина и Снежана Шароњић. Програм у другом делу је започет рецитаторским умећем Андреја Ваљаревића из Берна песмице „Божић Бата“.

Ученици учитељице Снежане Шароњић из француског говорног подручја имали су мешовити део наизменичног наступања инструменталних солиста на труби, саксофону и гитари, као и рецитовања песмица о Новој години. Николина и Матија Станић и Дуња Јовић су изрецитовали песмицу Јована Јовановића Змаја: „Уочи Божића“. Учешће у овом блоку су узели: Теодор Андрић на труби, Кевин Буњон на саксофону, Тамара Ђурковић на гитари, док су рецитовали: Матија Лојпур, Теодор, Елеонора и Иринеја, Ана Марјановић,  Ленка и Игор Емеђи.

Затим је ученица учитељице Маргите Тот, Лена Јеротић из Базела, на фрули одсвирала четири интернационалне нумере. Инструменталном извођењу се придружила и ученица Јована Петровић из Била и на виолини одсвирала „Тамо далеко“ и „Звончићи звончићи“. Док је шестогодишња Милица Станаревић изрецитовала „Ала веје, веје“.

Последњи блок су извели ученици учитељице Јелене Митровић и заједно отпевали песмицу „Зима Зима, е па шта је“ од чика Јове Змаја. Потом су петогодишњи близанци Анастасија и Растко Мандић изрецитовали песмицу „Зима иде“, а након тога нам се ученица Наталија Нешић обратила стиховима Душка Радовића. Рецитаторски део је затворила ученица Јована Лазић стиховима „Срећна Нова година“. Програм је завршен хорским извођењем деце, али и родитеља надалеко познатом нумером „Преко брда, преко брега“.

Председник савета родитеља из Берна, Саша Лазаревић, уручио је поклоне амбасадору Горану Брадићу, као и учитељици Јелени Митровић и вероучитељици др Ађени Марковић, док је Драган Обрадовић, родитељ једног од ученика из Берна, Амбасади поклонио својеручно издељану слику у дрвету под називом „Србија“. Учитељица Јелена Митровић се захвалила и конзулу Предрагу Мандићу на несебичној помоћи када је Српска школа у питању, као и у организацији ове манифестације у Амбасади која би било лепо да постане традиционална.

aleksa
Author: aleksa