Loading...
×

Просветне вести

На крају још једне школске године у Словенији

На крају још једне школске године у Словенији

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/na-kraju-jos-jedne-skolske-godine-u-sloveniji/

Задовољни постигнућима наших ђака, својим радом и сарадњом са родитељима, Амбасадом Републике Србије, Српском православном црквом и бројним удружењима, завршили смо још једну школску годину, до самог краја испуњену разноврсним активностима. Док се у учионицама утврђивало и проверавало знање, међу ваннаставним активностима посебно место заузео је Крос РТС-а. Трчало се у за различитим категоријама, у већини наставних места – Новој Горици, Копру, Крању, Новом Месту, Љубљани, Марибору. Наставницама су у организацији и реализацији појединих трка доста помогли родитељи и српска друштва, попут СКД „Слоге” из Нове Горице и КД „Приморја”.

У оквиру пројекта ,,Идентитетска Србија”, у организацији Кроса РТС-а, одржан је и први онлајн сусрет ђака допунске наставе на српском језику из Крања и ђака ОШ ,,Свети Сава” из Бијељине. Мото сусрета био је „Упознај ме да би ме разумео”.
Можемо се похвалити и посетама различитим културним дешавањима, као и учешћем на некима од њих. Ђаке су изненадиле и на дечје радове подсетиле слике на изложби „Снага интуиције самоуких” у Парохијском дому, у Љубљани. Уживали су у монодрами „Како је Никола добио брата?” Драгана Маринковића, глумца Крушевачког позоришта, која је изведена на Велењској тврђави, захваљујући СКУД-у Велење, и у ОШ ,,Ангел Беседњак”, у Марибору. Такође, били смо у Плечниковој кући, у Љубљани, на представи у којој су млади глумци оживели најпознатије Плечникове грађевине. У Парохијском дому, у Љубљани присуствовали смо пројекцији документарног филма „Кнез Лазар” Марка Маринковића. Дечји писац Душан Пејчић приредио је за наше ђаке занимљиву књижевну радионицу, прво у Постојни, а затим и у Копру. Ученице и ученици који допунску наставу похађају у ОШ „Мартин Крпан”, у Љубљани, рецитовали су стихове савремене српске песникиње Драгане Младеновић, на прослави четрдесетогодишњице оснивања своје школе. Ђаци из Љубљане учествовали су у обележавању Дана српско-словеначког пријатељства, који је организовало КД „Михајло Пупин”, нацртали су радове о пријатељству два народа и пријатељству уопште и припремили неколико тачки за приредбу.

Министар задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић донео је у Љубљану 350 буквара на иницијативу Савеза Срба Словеније. Неки буквари су одмах подељени, а остатком ћемо обрадовати наше нове ђаке прваке, у септембру. У Копру је формирана библиотека Српске допунске школе.

Са Међународног конкурса ,,Дани ћирилице 2023” из Баваништа стигле су нам лепе вести: Софији Мијановић освојила је 2. место за иницијал, Дуња Тодоровић 2. место за калиграфија, а радови Лане Чекрлић и Ирине Радић су похваљени. Веома смо поносни на све овогодишње награде.

Сви ђаци допунске наставе на српском језику у Словенији завршили су школску годину са одличним успехом и примерним владањем. Књижице и похвалнице подељене су им на малим разредним прославама, уз слаткише, музику, смех и фотографисање.

По завршетку школска година усавршавање српског језика и продубљивање знања о српској култури и традицији наставља се у летњим камповима, кроз различите језичке, креативне, спортске и игровне активности. На језичком кампу „Лето у Тршићу” било је тридесет и деветоро деце, од тога њих тридесет и двоје из Словеније. Наши ђаци су имали прилике да се друже са децом из Италије, Француске, Грчке, Шпаније и Аустралије. У току дана организоване су језичке, фолклорне, музичке и драмске радионице, а после тога спортске и рекреативне активности и журке. Посетили су Вукову кућу, Бању Ковиљачу, етно-село Сунчану реку, манастир Троношу. Све су нас одушевили оним што су показали на завршној приредби. Са кампа су понели лепе утиске и незаборавне успомене. Тренутно је у току камп РТС-а у Пожаревцу за који се пријавило и седам ђака из Словеније.

aleksa
Author: aleksa