Loading...
×

Просветне вести

Ми следимо Савине стопе

Ми следимо Савине стопе

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/mi-sledimo-savine-stope/

У суботу, 28. јануара, у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту на Мајни је одржана приредба поводом школске славе, Светог Саве. У приредби су учествовали  ученици  Допунске наставе на српском језику у покрајини Хесен у Немачкој, коју организује Министарство просвете Републике Србије и ученици интегрисане наставе у организацији  Министарства образовања у Хесену.

Генерални конзул Р Србије у Франкфурту г. Бранко Радовановић, целокупно свештенство Храма, родитељи ученика и бројни чланови српске заједнице подржали су све учеснике  громким аплаузима. Имајаћи у виду да  556 ученика  похађа Допунску наставу на српском језику у 27 група на територији покрајине Хесен, интересовање за Савинданску приредбу и бројност публике ове године је била изузетна.

Свечаност  је отворена обредом ломљења колача и поучне беседе свештеника Храма оца Слободана Тијанића. Ученици који похађају Допунску наставу на српском језику у овом делу СР Немачке и интегрисане наставе  казивали су  потом пригодне песме и легенде посвећене српском светитељу. Програм је обухватао неколико тачака коју су припремиле наставнице Татјана Милановић, Бојана Ракоњац, Соња Зрнић, Зорица Младеновић.  и Мирјана Антанасијевић.

Након певања Химне Светом Сави свој присутној деци су подељени пакетићи које је припремило свештенство Храма и организација Жене у Франкфурту.

Славећи Савиндан и негујући успомену на Светог Саву, првог српског просветитеља, ученици и наставници Наставе на српском језику у Хесену настављају путем Светог Саве и овде у расејању, чувајући свој језик, писмо и традицију са Србијом у срцу.

aleksa
Author: aleksa