Loading...
×

Просветне вести

Гостовање конзула Милице Топаловић из Берлина на онлајн часу наставе на српском језику

Гостовање конзула Милице Топаловић из Берлина на онлајн часу наставе на српском језику

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

За ученике који похађају Допунску наставу на српском језику у источном делу Савезне Републике Немачке, последњи часови били су веома интересантни.

Поводом обележавања значајних празника и наставних тема, важно је да на редовним и онлајн часовима гостују представници културних и образовних институција из Републике Србије и СР Немачке. Ово је један од многих начина, како се наши ђаци повезују са матицом и усвајају знања која су везана за нашу земљу и њен историјски и географски контекст.

Конзул Милица Топаловић је гостовала на часу онлајн одељења Допунске наставе на  српском језику и са децом разговарала о томе чиме се бави један конзул, да ли је то занимање тешко и како конзул може помоћи нашим грађанима у иностранству.

У уводном делу часа наставница српског језика Марија Алексић је говорила ученицима уопштено на тему занимања и представила је путем презентације једно од најчешћих занимања у Републици Србији. Конзул Милица Топаловић поздравила је ученике лепим речима и казала им је неколико важних и занимљивих чињеница, које су везане за њен позив. Ученици су имали прилике да поставе конзулки и неколико интересантних питања. Занимало их је како и на који начин се постаје конзул, коју школу је завршила за то звање и да ли је њен посао тежак.

Ђаци су помно пратили њено излагање и са одушевљењем су реаговали на чињеницу да сада знају коме да се обрате, уколико случајно изгубе пасош или желе из неког разлога да добију нови.

У завршном делу часа организован је и квиз, где су ученици одговарали тачно на сва постављена питања и у част гостовања конзула из српске амбасаде у Берлину (конзуларног одељења), отпевали су и стихове српске народне песме „Разгранала грана јоргована.“

Поред конзулкиног гостовања, на часу су биле присутне и наставнице српског језика из Франкфурта Бојана Ракоњац, наставница из Лондона Вида Милојковић и наставница из Осла, Гордана Човић –Јовановић. Оне такође имају своје онлајн групе ученика и наставница Марија Алексић сматра да је ово била једна врста угледног часа и остваривање једне лепе и заједничке сарадње свих присутних гостију.

Ученике који су део онлајн одељења у оквиру пилот програма за извођење образовно-васпитног рада на даљину, као и редовне ученике који похађају наставу у Берлину, неопходно је  што више укључивати и у друге видове пројектних активности. На тај начин се успоставља сарадња и са другим наставницима и ђацима из осталих држава,  уз развијање међукултуралне свести свих ученика, која има за циљ позитиван утицај у развоју личности сваког детета и јачању културно-историјског идентитета.

aleksa
Author: aleksa