Loading...
×

Просветне вести

Белгија – повратак у школске клупе

Белгија – повратак у школске клупе

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Интонирањем химне „Боже правде“, протеклог викенда, почела је нова школска година у Допунској школи на српском језику „Иво Андрић“ у Бриселу. Многобројне ђаке поздравила је нова наставница, Јелена Стојановић и пожелела им пуно успеха у раду, а родитељима се захвалила на неговању и очувању српског језика, културе и традиције код своје деце, као и на доброј сарадњи и подршци раду школе. Изразила је жељу и наду да њихов пример следе и други родитељи српске деце која живе у Белгији, те школа постане богатија за још ђака.

У школској 2022/23. години, наставу ће похађати 40 ученика, распоређених у три групе, узраста од 6 до 15 година. Ученици су са великим узбуђењем дочекали почетак нове школске године,  а нову наставницу су прихватили веома лепо и срдачно. Нису скривали радост што поново виде своје српске другаре и што ће и ове школске године имати прилику да заједнички уче, припремају приредбе и друже се.

Допунска настава на српском језику „Иво Андрић“ у Бриселу, коју организује  Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, почела је са радом школске 2004/05. године. Реализација наставе се спроводи уз велику подршку Амбасаде Републике Србије у Бриселу и Савета родитеља, који обезбеђује учионицу и несебично учествује у организацији слободних активности. Овај вид наставе је намењен деци српског порекла у иностранству,  са  циљем развијања свести о сопственом националном и културном идентитету, очувању и неговању  српског језика и упознавања са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином.

aleksa
Author: aleksa