Loading...
×

Просветне вести

Baскрс прослављен у Баварској

Baскрс прослављен у Баварској

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Неке породице љубоморно и поносно чувају успомену на своје знамените претке и преносе причу о њима са колена на колено, неке чувају накит, сребрнину и вредне портрете, нама који немамо ни једно од набројаних не преостаје ништа сем наше православне вере и традиције.  Татјана Хот, Гордана Будиша, Александра Цветковић, Ивана Ђурић и Бранка Станојевић,  наставнице српске допунске школе из Баварске, а која је у организацији Министарства просвете , науке и технолошког развоја Републике Србије, предочиле су деци да ми љубоморно чувамо своје велике радости, а то су наши, православни, празници. Наставнице су се потрудиле  да целокупна атмосфера буде баш права празнична…

Нирнберг

Пролеће је стигло у Нирнберг. Ближи се Васкрс. Природа се буди и боји сиву слику у зелено, дајући наду која је прошарана мноштвом разнобојних цветова.

Наставница Гордана Будиша је у сарадњи са православним свештеником, Илијом Ромићем, организовала радну акцију под називом  „Улепшавање црквеног дворишта“. Родитељи су били врло дарежљиви те су  купили цвеће које је посађено у саксије и врт порте православне цркве у Нирнбергу. Ђаци допунске наставе на српском језику из Нирнберга са наставницом Горадном Будишом, овим гестом су изразили захвалност за просторије које су им уступљене ради одржавања наставе суботом.

Акција је била врло успешна. Ђаци су били били пуни љубави и мира. Тиме су направили малу увертиру за предстојећи празник- Васкрс. „Надамо се да ће нам шарени цветићи  дати неизмерну радост и енергију у животу“, закључила је наставница Гордана Будиша.

Након радне акције, наредни школски час био је проткан тематиком предстојећег нам празника, Васкрса. Те су деца из Нирнберга правила плакате и цртеже. На плакатима су написали обележја Васкрса и

Минхен

Пролеће је већ увелико загосподарило крајем у Минхену. Природа цвета, мирише, пева, жубори, жагори…  Таман када се природа показала у својој раскошној лепоти, дошао је и Васкрс. Најрадоснији празник, празник који,  деца веома воле.

Наставница Татјана Хот одржала је наставу са тематиком православних обичаја. Присетила се свог детињства па је деци између осталог ипричала шта је то предходило Васкрсу: „На Лазареву суботу поподне ишли смо  у цркве или храмове. У цркви је било пуно врбових гранчица које су свештеници осветили и делили свим присутним људима. Три пута смо обилазили око цркве и певали. Узимали смо  звончиће, направили венчиће од цвећа . Врбову гранчицу смо носили кући и стављали поред иконе.“

Часови где су деца слушала о Васкрсу били су веома занимљиви. Деца су учествовала у активностима. Тако су настала шарена уметничка дела где су деца цртала јаја и мотиве Васкрса.

Наставница је наставу завршила поздравом и предочила деци како се тада хришћани поздрављају: ,,Христос васкрсе!” и ,,Ваистину васкрсе!”

Инголштат

„Моја породица и ја славимо Ускрс, очекујемо га са нестрпљењем, усхићени смо и ужурбано се припремамо. Васкрсу се сви радујемо, а посебно ми најмлађи чланови. Највише нас радује фарбање јаја на Велики петак. Прво јаје које офарбамо је црвене боје – чуваркућа“, прокоментарисао је Дамјан Цветковић ученик 5. разреда допунске школе на српском језику из Инголштата.

Наставница Александра Цветковић обележила је Васкрс са ученицима из Инголштата. Објаснила им је да је прво фарбано јаје  задужено за чување породица, попут оданог војника током годину дана. Оно нас штити од болести, несреће и свега лошег. Јаје је симбол новог живота које је проткано здрављем, радошћу, срећом и напретком за целу породицу.

Лепо украшена ускршња корпица коју су деца правила на настави се брзо напунила мноштвом разнобојних шарених јаја. Просто нисмо могли да се одлучимо које је најлепше. Ученици су се симболично окупили око стола, где смо научили да је то трпеза где се служи свечани ручак, и следило је неизбежно куцање јајима. Игњат Стефановић је био победник. Његово јаје је било најтвђе.

Деца су била знатижељна. Удубили су се у причу око Васкрса. Детаљно су анализирали догађаје везане за овај велики празник. За крај су играли игрице преко платформе кахут, а питања су била везана за Ускрс. Тако је Дејан Лукић заузео прво место на овом малом такмичењу.

Наставница Александра Цветковић направила је сваком ђаку малу похвалу где се сваком детету захвалила за успехе које су постигли, за лепе речи које су једно другом упутили, за доброту коју носе у себи, за поверење и све радости које смо заједно поделили.

Ученици Пилот програма- настава на даљину, којима онлајн наставу држи наставница Александра Цветковић,  такође су учетвовали на тематској настави која је била посвећена Васкрсу. Слушали су музику од групе Чаролија „Ускршње јутро“ и читали су кратку причу „Три јајета“ Ружице Леш.   Деца су била мотивисана за рад те су тако настали шарени уметнички радови са мотивом вакршњег јајета.

Розенхајм

Ове године Васкрс стиже у Roзенхајм у најлепше могуће време- топло је, дани су окупани сунцем, зачињени мирисом процвалог цвећа и дрвећа, све биљке су озеленеле и процветале, пчелице зује, птичице певају и просто морамо бити срећни само због тога. Пролећну идилу употпуњује овај највеслији празник у години. Са њим се све буди – природа, људи, нада, креативност, љубав. Наставница Бранкица Станојевић са својим ученицима из Розенхајма обележила је овај значајан празник.

„Сваке године Васкрс је прилика да се породица окупи за празничним столом најчешће традиционално најбогатијим ускршњим доручком. Бојење јаја, туцање, „долазак“ ускршњег зеке и одлазак у цркву „остаци“ су неких давних веровања“, закључила је наставница Бранкица. Ученици из Розенхајма су били веома вредни. Фарбали су јаја и правили плакате са васкршњим поздравима.

Пасау

Васкрс куца на врата и у граду Пасау, доносећи спокој, светлост и наду. Тако дивно уживати у сваком сунчаном дану. Наставница Ивана Ђурић је са својим ђацима причала о традицији и празнику који долази. Традиција је нешто што се преноси с колена на колено али ако ми сами не придонесемо једној карици тог чаробног ланца, чаролија ће нестати. Објаснила је својим ђацима да је Васкрс веома битан празник који празнују хришћани. Сви ови празници и обичаји уз њих, прослављају се и изводе у жељи да се осигура здравље, берићет и напредак у будућности. У ту сврху се и изводе све те радње: меси колач, разбијају јаја, умива водом у коју је стављено црвено јаје…. Све то у нашој народној религији има одређену симболику и дубок магијски смисао.

Укршњим чаролијама радовала су се деца са допунске наставе. Били су врло подстакнути причом њихове наставнице те су тако настали цртежи и шарена јаја.

Актив наставница Баварске поручује: „Учините и овај Ускрс, ове 2022. године, ипак посебним и драгоценим. Потрудите се да то буде један од најлепших празника у сећањима Ваше деце. Не заборавите нашу  традицију и културу! Христос воскресе!“

Актив наставника допунске наставе на српском језику у покрајини Баварска

aleksa
Author: aleksa