Loading...
×

Просветне вести

Видовдан – Свечана додела Уверења Допунске наставе на српском језику у Хесену

Видовдан – Свечана додела Уверења Допунске наставе на српском језику у Хесену

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту је на Видовдан, 28. јуна 2022. године,  приређена је свечана додела Уверења о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен.

На самом почетку свечаности, све присутне је поздравио генерални конзул Бранко Радовановић и честитао ученицима, али и њиховим родитељима који су деци указали на важност очувања матерњег језика и свести о идентитету. Он је истакао да сада тај важни задатак прелази на ученике и да они, као млади људи који полако ступају у свет одраслих, треба да наслеђено чувају и даље преносе јер је „ језик услов нашег опстанка“.

Након обраћања господина Бранка Радовановића уследио је пригодан  програм који су, са својим наставницама Бојаном Ракоњац, Соњом Зрнић и Татјаном Милановић, припремили ученици нижих разреда. Присутни нису могли да сакрију емоције док су слушали стихове  Ерића, Антића као и познате мелодије које буде сећања на родну груду. Том приликом прочитани су и резултати литерарног конкурса Амбасаде РС у Берлину „Језик чувар идентитета – зашто је важно да учимо српски језик“ на ком су ученици Допунске наставе у Хесну освојили 5 од укупно 12 подељених награда, а присутни су имали прилику и да чују један од награђених радова.

Ученицима осмог разреда  Уверења су доделили конзул Бранко Радовановић и њихове наставнице. А добили су и поклоне: књигу за одличан успех и примерно владање и “Учимо ћирилицу”, поклон дневног листа “Вести”.

За родитеље и ученике је у завршном делу свечаности приређен и коктел у дворишту конзулата, где су могли да се међусобно упознају, размене искуства, али и праве планове за неке будуће активности. Пријатној атмосфери допринела је постављена изложба ученичких радова са темом „Видовдан“.

Наставнице истичу да су веома  поноснe на сваког ученика осмог разреда појединачно. Осим што су били активни у редовној настави, били су укључени и у бројне ваннаставне активности и освојили награде и на међународним такмичењима промовишући увек свој језик и културу. Оне се, такође, захваљују господину Бранку Радовановићу и свима у Генералном конзулату Србије у Франкфурту што су  још једном показали да је Конзулат заиста свима заједничка кућа и надају се да ће Видовданска свечаност поводом доделе Уверења постати традиција.

aleksa
Author: aleksa