Loading...
×

Просветне вести

Видовдан – дан када се све види

Видовдан – дан када се све види

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Да  српска дијаспора има оне који ће наставити да негују српство и обележавају са поносом најзначајније датуме у историји српског народа, показали су и овога пута најмлађи.

У препуној сали Биргерцентра у Штутгарту одржана је 2. јула 2022. године  свечана Видовданска академија, која је окупила ученике српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ученике веронауке црквене општине у Штутгарту, као и полазнике „Српског културног центра“ и „Слоге Цуфенхаузен“.

За организацију овогодишње велике манифестације побринули су се: Актив наставника српске допунске школе у Баден-Виртембергу – Биљана Анђелковић, Ксенија Гаћиновић, Наташа Миленковић, Маријана Тодоровић, Славица Ступар, Јована Кнежевић, Валентина Дамјановић, Славица Симић и Татјана Поповић, Генерални конзулат Републике Србије у Штутгарту, Савет родитеља из Штутгарта  и околине и свештенство храма Сабора Срба светитеља у Штутгарту. Учесници програма били су ученици и наставнице допунске наставе на српском језику, ученици веронауке црквене општине из Штутгарта са вероучитељицом Милицом Делић, СКСК „Слога Цуфенхаузен – уметнички руководилац Дејан Ћосић и „Српски центар Штутгарт“, бамбини група – уметнички руководилац Саша Вићентијевић. Аутор сценарија је Ксенија Гаћиновић, док су програм осмислиле Валентина Дамјановић и Татјана Поповић.

„Гледали смо да ове године урадимо нешто потпуно другачије са самим изведбама а да све буде у једној целини коју би повезао драмски текст“, истакла је Татјана Поповић, координаторка наставе у Баден-Виртембергу и Баварској.

Све наставнице из Баден-Виртемберга су пријавиле по једног ученика који има афинитета према глуми. Наставница мр Ксенија Гаћиновић је радила са том децом, осмислила и написала текст за мини-колаж скечева, тако да су тачке које су биле између драмских слика дошле као допуна целокупног колажа.

„Мали глумци су били на висини задатка, али како просторно нисмо могли да се објединимо, пробе смо имали преко зума. Прву заједничку пробу и изведбу смо имали на сам дан Видовданске академије, тиме се њихов успех чини још већим. Уклопили су се и провели лепо дружење као да се знају, раде и праве представе већ годинама заједно. Ова мала група је резултат и круна нашег заједничког тима наставника на челу са нашом координаторком Татјаном Поповић. Надамо се новим изазовима и новим сусретима“, закључила је мр Ксенија Гаћиновић, аутор сценарија.

Програм Академије водила је Татјана Поповић, која је истакла да чувајући сећања на Видовдан, чувамо српску традицију и историју, чувамо сећања на храброст и витештво славних јунака и битака, чувамо семе и груду земље на којој смо поникли, враћајући се тиме својим коренима и себи.  У част обележавања Видовдана у Штутгарту, генерални конзул Драган Димитријевић обратио се гостима и при том изјавио:

„Након две, три године окупили смо се традиционално на Видовданској академији и то у веома великом броју. Ово је врло важна манифестација из много разлога: очување српске традиције, вере, културе, језика и наше ћирилице коју желимо да сачувамо од заборава.

У покрајини Баден-Виртемберг имамо преко 900 ученика. На жалост, ученици који су доста удаљени нису могли да дођу, тако да ће наши осмаци своја уверења добити од наставница у школама следећег наставног дана.

Ово је и прилика да искажемо једно велико поштовање и захвалност нашим наставницама овде у Баден-Виртембергу за дугогодишњи труд и рад. Имали смо велике и успешне пројекте ове године. Ради се о литерарном конкурсу Амбасаде Републике Србије у Берлину, на коме су наши ученици били успешни и освојили награде. У Офенбаху, на такмичењу рецитатора из целе Немачке, имали смо огроман успех. Заузели смо скоро сва прва три места у обе категорије. Не могу да не споменем и Видовданске спортске игре које смо веома успешно организовали крајем маја месеца, са огромним бројем учесника уз несебично ангажовање много родитеља и наставница целе покрајине. Данашња свечаност је круна читаве школске године. Посебна захвалност припада и представницима Српске православне цркве у Штутгарту и у Баден-Виртембергу уопште, као и нашим клубовима који анимирају велики број деце, чији се родитељи активно укључују и учествују у свим догађајима које ми са наставницама српске допунске школе заједно организујемо.“

Гостима се обратио и протојереј Миленко Бакмаз, који је у препуној сали поздравио све присутне и још једном нагласио важност Лазареве жртве. „…У тој жртви се огледа највећа жртва, тј. љубав у Христу, љубав према свом роду, отаџбини. Научити дете да иде Лазаревим стопама, стопама Христовим је велика ствар. Онда ћемо сви у срцу носити Видовдан и свим својим животом посведочити Видовдану, јер ћемо бити предани Богу, а самим тим свом роду и својој држави“, поручио је протојереј Миленко Бакмаз.

На Академији су, већ традиционално, уручена уверења осмацима о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству.

Овогодишњу Академију обележила је такође, поред сјајних наступа свих учесника манифестације и додела захвалница од стране Актива наставника допунске наставе на српском језику појединцима и организацијама за изузетан допринос и подршку Српској допунској школи у Баден-Виртембергу.

Захвалнице су добили: ГК РС у Штутгарту на челу са генералним конзулом Драганом Димитријевићем, Свештенство храма Сабора Срба светитеља у Штутгарту, Франкфуртске „Вести“ и новинар Зоран Вицеларевић, Портал „Расејање“ и Катарина Крстић-Тадић, РТС -Вести и новинарка Вања Васић, Телевизија српске дијаспоре и новинарка Јелена Хелц, Наташа Рајић, Ана Алексић, породица Дражић, Милан Кочић и Нинослав Ракуљ – родитељи ученика српске допунске школе.

Да смо сви једно и сложни у напорима да се манифестације оваквог капацитета одрже у свечаној, великој сали, показала је ове године управа „Српског културног центра“ из Штутгарта и госпођа Дара Вићентијевић, који су српској допунској школи уступили свој резервисан термин за салу и тиме показали да нам је циљ исти, а то је неговање заједништва и помоћ своме.

На прослави Видовданске академије, где су се окупиле све српске школе у Баден- Виртембергу, посебне утиске носе и родитељи који су дошли да подрже и гледају своју децу.

Мама Исака Рајића, Наташа Рајић је изјавила: “Моји утисци су посебни, зато што ове године осећамо ту енергију у деци, то српство које носе наша деца и херојство, како су то поносно изнели, да смо и ми родитељи јако поносни на њих.“

Мама Тодора Гајића, Мирјана Гајић није крила своје задовољство, те је рекла: „Лепо је видети нашу децу која поштују нашу традицију, певају на нашем језику, лепо рецитују и знају нешто о нашој историји и нашој прошлости, којом се ми поносимо.

Зорана Ивањи, мама ученице Ане Ивањи, која је завршила осми разред српске допунске школе у Штутгарту код учитељице Јоване Кнежевић изјавила је: „Драго ми је што је моја ћерка похађала српску допунску школу, лепо се дружила са ученицима и учитељицом, а  Видовданском академијом, учите децу о свом идентитету, што је за сваку похвалу“.

Радост и задовљство нису крили ни најмлађи, они који су изнели целу приредбу. Том приликом је Милица Мајсторовић, ученица осмог разреда из Раштата, такође имала речи хвале за приредбу и за школу уопште.

 

„Ја сам ове године учесница Видовданске академије. Зовем се Милица Мајсторовић, долазим из Раштата, моја наставница је Славица Ступар.

Певала сам песму ” Вила са Кошара ” и срећна сам што сам учествовала у хору са великим бројем деце.

Срби у свету обележавају празник Видовдан и друге важне датуме.

Драго ми је да има много деце која играју у фолклору и певају, где се показује наша традиција и обичаји.”

„И као што увек бива, све што је лепо има и свој почетак, али и крај. Међутим, овде је крај само једне приредбе, а дружења ће остати и даље да се негују и чувају, баш као што се чува Србија у срцу! Живела нам Србијо још векова и векова!“, закључила је поносно  координаторка Татјана Поповић.

Татјана Поповић

aleksa
Author: aleksa