Loading...
×

Просветне вести

Ученици Допунске наставе на српском језику у Хесену прославили Светог Саву, школску славу

Ученици Допунске наставе на српском језику у Хесену прославили Светог Саву, школску славу

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У суботу 29.1. 2022. године у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

После Вечерње молитве коју су служили отац Симон Туркић, отац Слободан Тијанић и отац Неђељко Ђокић, освештен је славски колач. Због важећих мера, ове године је изостало ломљење славског колача са ђацима па су то учинили свештеници.

Светосавску академију ,,Свети сава, српска слава“ припремиле су Бојана Ракоњац, Соња Зрнић и Татјана Милановић, наставнице Допунске наставе на српском језику у Хесену, а гости су им били и ученици Интегрисане наставе српског језика и наставница Мирјана Антанасијевић Чекеревац. Велику подршку пружили су им свештеници Храма Васкрсења Господњег као и родитељи ученика.

У уводном делу присутнима су се обратили ученици пожелевши  стиховима срдачну добродошлицу и истичући да „ слава је ово значаја ретка, Велики Ускрс Великог петка“. Затим је уследио приказ обичаја паљења славске свеће и ломљења колача уз неизостовану молитву домаћина. Како би показали да је велика дужност свих нас, а поготово школе, да чувамо сећење на лик и дело Светога Саве, дата је и сцена из учионице у којој ученици говоре учитељици шта су то научили о првом српском  архиепскопу, да би им се на крају Свети Сава обратио дајућим им  благослове и шаљући поруку да ,,јоште живи“. Свечаном тону академије допринело је и казивање познатих стихова као и извођење пригодних песама. Програм је завршен химном Светом Сави. Црква је за све малишане обезбедила пакетиће.

Наставници и ученици су срећни што су ове године, уз обавезно поштовање мера, обавезну дистанцу и ограничен број учесника, ипак успели да славу прославе у храму, тамо где јој је и место.

aleksa
Author: aleksa