Loading...
×

Просветне вести

Светосавски разговорници узвисили прославу школске славе у Италији

Светосавски разговорници узвисили прославу школске славе у Италији

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У оквиру Светосавских дана од 24. до 30. јануара 2022. ученици наставнице Јелене Јовановић у Републици Италији, били су домаћини у  сусретима на даљину који су спојили пет држава и два континента. Свечаности су почињале виртуелним изложбама ученичких радова на тему Светог Саве, Храма Светог Саве и Студенице које су биле увод у приредбе које су реализoвали са својим другарима из других градова.

Ученици из Вићенце (Лагето) и Басана дел Грапе, који су се у току сусрета дружили са ђацима из Трста и наставницом Слађаном Марковић, имали су прилику да путем фотографија и излагања протођакона Младена Ковачевића, доживе монументалност и велелепност Храма Светог Саве. Знатижељни ученици су затим постављали питања на која је он радо и стрпљиво одговарао. Сазнали су како звона Храма изводе почетак Химне Светом Сави, колико ситних делова садрже мозаици, колико дуго је Храм грађен и у каквим околностима. Заједнички закључак је да је Храм симбол српске истрајности, снаге и доследности.

Ученици из Вићенце (Вила Таки), Валдања и Арзињана виртуелно су путовали у колевку српске духовности, манастир Студеницу уз презентацију и занимљиву и поучну причу јеромонаха Виталија Милошевића.

Ђаци из Вићенце угостили су виртуелним путем ученике из  Јужноафричке Републике (Јохансебург, Преторија) и Боцване (Габорон) и њихову наставницу Виолету Павловић Мариновић. Повод за овакво удруживање био је тај што обе школе носе име нашег великог свеца Саве којем су у част организиване ове свечаности. Заједнички су извели Светосавску приредбу, а онда помно пратили интересантну причу јеромонаха Виталија. Поред  занимљивих и до сада њима непознатих историјских чињеница о Немањићима, настанку задужбина у оквиру манастира, Рашкој школи, фрескама, монашком животу, сазнали су и многе интересантне податке које су препричавали и након сусрета. Посебно им је било занимљиво да килограм византијско плаве боје на фрескама у Студеници вреди као килограм чистог злата, да се прави од полудрагог камена из Авганистана и да се таква боја не може добити ни на који други начин, чак ни у данашње савремено доба уз помоћ компјутера.

Ђаци из Валдања су на сличан начин обележили Дан Светог Саве са ученицима из Бусоленга колегинице Магдалене Доневски, Скија колегинице Драгице Додеровић и Хилдена у Немачкој колегинице  Сање Дамњановић (која држи часове у у оквиру пројекта Школа српског језика и ћириличног писма. Пројекат је одобрен и суфинансиран од стране Министарства спољних послова Републике Србије). Сва остала наставна места су у организацији Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије. И ови сусрети протекли су у одлично изведеним приредбама ученика из сва четири града, ведром расположењу и великој заинтересованости свих учесника за тему.

Светосавски дани у Италији, Јужноафричкој Републици, Боцвани и Немачкој (Хилден), донели су много радости, снажних утисака и позитивних коментара ђака и родитеља из све три земље, како због богаћења ученичког лексичког фонда речима српског језика, још јачег  учвршћивања у православљу, упознавања са српском историјом и уметношћу, тако и због необичних дружења са другарима из других земаља која ће се наставити са лепом приликом да се изроде у нова пријатељства.

Остваривањем ових светосавских активности ишло се ка испуњењу главног циља прописаног Правилником о остваривању образовно-васпитног рада у иностранству, а то је развијање свести о сопственом националном и културном идентитету учењем српског језика и упознавањем са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза са отаџбином, што је на нивоу часа и испуњено.

Јелена Јовановић,
Професор српског језика и књижевности
Наставник у СДШ „Свети Сава“ у Италији

aleksa
Author: aleksa