Loading...
×

Просветне вести

Спортски дан у Баден-Виртембергу

Спортски дан у Баден-Виртембергу

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Овогодишњи Крос РТС-а  „У дијаспори“ одржан је у покрајини Баден-Виртемберг 28. маја 2022. године на радост свих ученика допунске наставе на српском језику, њихових родитеља, представника Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту, свештенства Српске православне цркве у Штутгарту, као и Актива наставника покрајине Баден-Виртемберг. Крос РТС-а је традиционална манифестација  под генералним покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Ове године, као и претходне, одржан је на спортским теренима у Цуфенхаузену (део Штутгарта) на адреси: Waldblick Schlotwiese, Hirschsprungallee 20, 70435 Штутгарт

Овогодишње IV видовданске спортске игре, у оквиру којих је одржан Крос РТС-а и традиоционални турнир у фудбалу, окупиле су преко 300 ученика, од којих је 213 трчало Крос, а 128 играло турнир у фудбалу.

Игре су отворене химном „Боже правде“ коју су извели ученици, а потом се управо најмлађима обратила координаторка допунске наставе на српском језику Татјана Поповић рекавши:

„Драга децо,

Данас смо се окупили на нашим традицоналним Видовданским спортским играма, да заједно са вама загрлимо, иако физички далеко од нас, сва села, засеоке и градове наше лепе родне груди, да се радујемо што смо се окупили у оволиком броју и што тиме показујемо да, ма где били, знамо за наш корен, стабло и грану што ће рода дати!“

Потом се посетиоцима и деци обратио  генерални конзул Драган Димитријевић, који је поздравио све присутне, захвалио свима који су узели учешће у организацији Видовданских спортских игара и пожелео деци лепо дружење.

Речи подршке и благослов од Бога упутио је протојереј Миленко Бакмаз, свештеник Српске православне цркве у Штутгарту, а успех деци у трци и уживање у овом лепом дану упутила је Наташа Рајић, представник овогодишњег домаћина – Школе у Бад-Канштату и мајка Ангелине, Исидоре и Исака, ученика Српске допунске школе.

Ова велика манифестација реализована је на високом, професионалном нивоу. Захваљујући спортском одбору, сачињеном од чланова Савета родитеља, Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту и Активу наставника покрајине Баден-Виртемберг, Крос РТС-а „У дијаспори“ може да се похвали како бројношћу учесника тако и квалитетом саме организације. Ученици су, како и пропозиције Крос-а налажу, били подељени у 16 трка (дечаци и девојчице), од најстаријих до најмлађих. Стазе и њихова дужина су одговарали узрасту ученика, бринуло се и о безбедности ученика, а трон је био обезбеђен за  три учесника у свакој трци, који су први прошли кроз циљ! Они су награђени медаљом и дипломом Крос-а.

Оно што краси ове трке је брига организатора да сви буду задовољни. Наиме, свако дете које је прошло кроз циљ, без обзира на пласман, добило је медаљу. Она је свима улепшала дан и сви ђаци су спремно рекли да и следеће године поново учествују.

28. мај 2022. године остаће упамћен и по лепом времену, које је додатно учинило да се сви осећају пријатно и да уживају у дружењу тога дана.

Како ђаци-учесници, тако и њихови родитељи, баке, тетке и остали пријатељи, нису крили задовољство поводом овог спортског догађаја.

Када је у питању турнир у фудбалу, њега су водили Милан Кочић и Зоран Давидовић, који су такође чланови спортског одбора Савета родитеља и родитељи ученика српске допунске школе. Екипе у фудбалу су биле подељене у две групе, група ученика од првог до четвртог  и петог до осмог разреда. Укупно је било пријављено 17 екипа, које су се међусобно такмичиле, свака у својој категорији. Прво место у млађој категорији освојила је екипа „Муње“ учитељице Славице Симић, док је прво место у старијој категорији припало екипи „Змајеви“ такође учитељице Славице Симић. Свака екипа је имала и свога селектора који је бринуо о распореду играча и свему ономе што је задатак једног селектора. На крају турнира , сваки фудбалер награђен је медаљом за учешће, док је свака екипа добила и по један мали пехар или статуу фудбалера. Велики пехар отишао је у руке најбољима,  који ће га брижљиво чувати до идуће године, када ће га предати наредном победнику.

Манифестацију је медијски на лицу места испратио Зоран Вицеларевић, новинар „Франкфуртских вести“, као и Александар Ђорђевић, фотограф из Штутгарта. Они су будним оком камере испратили сваки детаљ, разговарали са људима који су тога дана дошли да уживају у спортским играма.

Вања Станојевић из Ајслингена, мајка Максимилијана  који похађа наставу код учитељице Наташе Миленковић, том приликом изјавила је: “Све је феноменално организовано, прелепо за децу. Диван је Крос, сјајне фудбалске утакмице, роштиљ! Свим родитељима, учитељима и свима који су део ове организације, свима свака част!“

Јована Узелац, мама Павла и Дамјана, дечака српске допунске школе из Гибела, у којој наставу држи учитељица Јована Кнежевић, такође није крила задовољство, при том истакавши:“ Све је било супер, сви смо одушевљени. Лепо је видети да су се деца из свих српских школа окупила на једном месту и тиме добила прилику да се боље упознају и друже.“

Са тачке гледишта једних од организатора, своје мишљење дале су учитељице Валентина Дамјановић и Маријана Тодоровић, истакавши да је све протекло баш како се и планирало.

„Утисци су феноменални. Захвалност свим родитељима који су учествовали у целој овој причи, посебно деци која су се изузетно трудила и данас активно учествовала у свему и били изузетно добри и пожртвовани“, закључила је учитељица Валентина.

Учитељица Маријана, која је уједно и мајка Јована и Зорана, ученика српске допунске школе, осврнула се на детаље, на које се обраћала пажња. „Од самог почетка мислило се на сваки детаљ, почевши од реализације Кроса и турнира у фудбалу. Деца су показала велику заинтересованост за учешће и победу. Било је и суза код понеке деце, које би брзо нестале након што би на циљу добили заслужену медаљу за учешће“.

Која је улога домаћина овогодишње спортске манифестације, објаснила нам је Наташа Рајић, представник Савета родитеља наставне групе у Бад-Канштату и председник Савета родитеља учитељице Славице Симић. Госпођа Рајић није штедела овом приликом речи хвале, рекавши: “Ми смо ове године домаћин ових Игара. У име родитеља желим да кажем да су они изразили велико задовољство, похваливши добру организацију. Захваљујем се родитељима што су донели много колача. Родитељима и свима је после две године изолације јако пријала ова промена и пожелели су да и идуће године поново дођу.“

Координаторка Татјана Поповић, која је ове године добила, између осталог и улогу водитеља програма, своју импресују је рекла у једној реченици: „Нема веће среће за све нас који стојимо иза организације овогодишње спортске манифестације, када су сви задовољни, а то је био наш циљ!“

Баш као и сваке године, и ове, победник свих трка Кроса РТС-а и трунира у фудбалу је ДРУГАРСТВО. У име дружења и другарства радујемо се новим сусретима и тркама, у нади да ћемо се догодине традиционално окупити у још већем броју, како би још једном и спортским духом показали колико волимо своју отаџбину.

Аутор текста
Татјана Поповић

aleksa
Author: aleksa