Loading...
×

Просветне вести

Савиндан обележен у Баварској

Савиндан обележен у Баварској

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/savindan-obelezen-u-bavarskoj/

Свеетосавска академија одржана у Минхену

У цркви Светог Јована Владимира у минхенском насељу Ној Перлах, 27. и 31. јануара 2023. године је уприличена свечана Светосавска академија, а потом и приредба у част првог српског архиепископа Светога Саве.

Татјана Хот, наставница допунске школе у Минхену припремила је децу за свечану академију. У Академији су, поред ђака Српске допунске школе у Минхену,  која је у организацији Министарства просвете Републике Србије, учествовали и ђаци из свих крајева Баварске и њихове наставнице. Ученици млађег, средњег и старијег узраста су казивањем песмица о Светом Сави и певањем химне „Ускликнимо с љубављу“, као и израдом ликовних радова лика Светог Саве, указали на значај Светог Саве за српски народ, српско писмо и културу.

По завршетку приредбе, свако дете је добило по књигу и пакетић.

Деца су певала, рецитовала и показала да су се традиција и култура српског народа одржала чак и у туђини до данашњег дана.

Светосавска приредба одржана у Инголштату

29. јануара 2023. године обележен је Савиндан у немачком Инголштату. Ученици допунске наставе на српском језику који похађају наставу у Инголштату припремили су малу приредбу. Служба је одржана у Евангелистичкој цркви са почетком у 15 часова. Отац Милорад Јовановић, одржао је свечану литургију у част Светоме Сави.

Након очеве беседе, ученици су имали кратку приредбу. Свако је имао рецитал, а за крај сви су једногласно отпевали једну српску етно песму. Родитељи су се придружили дечијим гласовима и пратили их. Деца су након приредбе добила пакетиће од кумова и присуствовала  свечаном сечењу славског колача.

Овогодишњи кумови су две породице из Инголштата. Породица Пријовић, Биљана и Радомир и породица Сувајац, Јадранка и Никола. Кумови су свечано угостили све присутне госте. Славски колач је био украшен прелепим симболима, а славска трпеза је била веома богата. Сви присутни гости захвалили су се породицама које су се потрудиле око организације свечане трпезе, а кумови су кумство предали породицама Лешински и Манчић.

Сви присутни на свечаности схватили су да Свети Сава не долази од године до године, већ је увек са својим народом уколико је народ са њим и са Богом.

Светосавска академија обележена у Нирнбергу

Светосавска академија у Нирнбергу је одржана у препуној цркви посетилаца уз присуство свих ученика из свих група који похађају допунску наставу на српском језику у Нирнбергу и Ерлангену. Наставница Гордана Будиша припремала је ђаке за Светосавску академију.

Поред ученика допунске наставе и веронауке учествовала су деца која похађају фолклор при СПЦ „Ћирило и Методије“ и КУД „Младост“ из Нинберга.

После Светосавске химне, ломљења славског колача и беседе коју је беседио свештеник Милорад Јовановић, ученици су уз песме, рецитације и игроказе одали помен свом првом учитељу и просветитељу.

Игрокази „Оцене“ и „Ресавци“ су били поздрављени великим аплаузом као и песма „Тамо далеко“ која је отпевана уз пратњу на гитари ученика Милана Вујанића из Ерлангена. Деца из црквеног фолклора су певала две народне песме са Косова, а програм је завршен уз песму „Ово је Србија“ КУД-а „Младост“.

Црква из Нирнберга је за све учеснике припремила пакетиће уз које је најлепши поклон био крстић и књига са песмама за децу.

Родитељи су припремили послужење, а у сали цркве је настављено дружење уз две игре које су извели фолклораши КУД „Младост“.

Светосавска академија одржана у Регензбургу

У част нашем првом просветитељу у Српској православној цркви у Регензбургу  одржана је 29. јануара Светосавска академија.

Након литургије и беседе коју је говорио свештеник Милорад Јовановић, истичући историјске чињенице из Савиног живота, са освртом на Савину просветитељску и духовну улогу. Славски колач је пресечен са ученицима новоотворене групе допунске школе на српском језику. Многобројним гостима се обратила наставница Дајана Луковић: „Путује без пута и пут се за њим рађа“, речи су Васка Попе. Савин пут је био пут вере и истине.

Светосавској приредби у Регензбургу су присуствовали генерални конзул Републике Србије Божидар Вучуровић, генерална конзулка Босне и Херцеговине Вера Сајић као и  наставница српског језика из Минхена, Татјана Хот. Наставница Дајана Луковић им се захвалила на несебичној подршци и истакла да је допунска школа на српском језику почаствована присуством овако битних људи, које је, како и доликује, сољу и погачом дочекала ученица у народној ношњи.

Након приредбе деци су подељени ранчеви које је обезбедио председник спортског клуба Немања Витковић, који је био и један од организатора Светосавске академије. Пакетиће су деци поклонили и СПЦ из Регензбурга и Савет родитеља школе на српском језику, а наставница је сваком ученику поклонила књигу. Дивна сарадња између Српске школе, спортског клуба  Дунав и СПЦ ће се наставити и оснивањем српског удржења које овом великом граду на Дунаву недостаје.

Окупљени су уживали и у трпези коју су припремили организатори и родитељи ученика, а почасни гости из Михена, конзули и наставнице су присуствовали и свечаном ручку.

Светосавска академија којој су се највише радовала деца  дотакла је срца свих присутних и сви су били срећни што су се окупили баш у цркви јер је Савина мисија одатле потекла.

Светосавска приредба у Розенхајму

Дана 22.01.2022.године, са почетком у 18 часова, одржана је приредба у цркви у Розенхајму, посвећена првом српском архиепископу Светом Сави. Ученици који похађају допунску наставу српског језика у Розенхајму,  припремили су са својом учитељицом Бранком Станојевић приредбу, коју су започели Химном Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“, после чега је уследило освештење и сечење крсног колача. Након тога су се могли чути стихови о животу Растка Немањића – Светог Саве, као и драмски приказ његовог настојања да у српском народу пробуди врлине попут племенитости, доброте, мудрости и скромности.

Настојање Светог Саве да се српски језик шири и не оде у заборав, наставили су и ученици у Розенхајму, те су за крај приредбе заједно изговорили стихове из драмског приказа о Светом Сави: „Чуваћемо језик, ћирилицу, српство, дајемо вам данас обећање чврсто!“

Након завршетка приредбе уследило је  послужење за све присутне.

Светосавска приредба одржана и у Пасау

У просторијама које парохија користи за одржавање служби у Пасау, 5.02.2023. године одржана је служба посвећена првом српском архиепископу, Светом Сави. Ученици допунске школе на српском језику из града Пасау учествовали су са својом наставницом, Иваном Ђурић, у приредби  посвећеној Светом Сави.

Свештеник Милорад Јовановић освештао је славски колач који су касније кумови славе заједно са децом ломили. Ученици допунске наставе на српском језику, који пахађају наставу у Пасау, рецитовали су песмице које су научили о Светом Сави а у рецитацијама су им се придружили и малишани који су  научили нешто о овом битном свецу. Овом приредбом ђаци и њихова наставница указали су  на значај Светог Саве за српски народ, српско писмо и културу.

Кумови славе припремили су за децу пакетиће у којима су се поред слаткиша налазиле и књиге о Светом Сави.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајини Баварска у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

Извештај написале наставнице Српске допунске школе у Баварској
Фотографије: Актив наставница Српске допунске школе у Баварској

aleksa
Author: aleksa