Loading...
×

Просветне вести

Реализовано пилот такмичење из Грађанског васпитања

Реализовано пилот такмичење из Грађанског васпитања

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/realizovano-pilot-takmicenje-iz-gradjanskog-vaspitanja/

У оквиру пројекта који Завод за унапређивање образовања и васпитања реализује уз подршку  Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), 9. и 10.децембра 2023. на Факултету политичких наука одржано је пилот такмичење из Грађанског васпитања за ученике који похађају завршни разред гимназије. Тестирао се модел такмичења  у коме трочлана екипа у току два сата има задатак да анализира добијену тест ситуацију, одговори на сет питања и припреми електронску презентацију. Након тога свака екипа имала је 10 минута да пред публиком и жиријем представи своју презентацију.  У току два дана  такмичило се 8 екипа из целе Србије и то из гимназије „Патријарх Павле“ из Београда, Четврте београдске гимназије, Прве београдске гимназије, Шесте београдске гимназије, Пожаревачке гимназије, гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине баште, гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника и гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада. Такмичење се одвијало пред публиком а ФПН је обезбедио да се оно могло пратити и преко линка, у реалном времену.

Све екипе су биле врло добро припремљене и показале су одлично знање из области грађанског друштва, вештину припреме електронских презентација као и способност за јавни наступ. Прво место освојила је екипа Прве београдске гимназије, друго место из гимназије “Патријарх Павле” из Београда, а треће из гимназије “Вук Караџић” из Трстеника. Победничке екипе су од Факултета политичких наука добиле вредне књиге и ваучере за бесплатну припремну наставу за упис на факултет. За најбољи јавни наступ публика је наградила екипу из Четврте београдске гимназије.

У оквиру пилотирања модела такмичења у току ова два дана одржане су и 3 фокус групе, две са наставницима и једна са ученицима са циљем размене мишљења о моделу такмичења  и могућим изменама и допунама. На основу онога што се чуло на фокус групама може се закључити да је модел такмичења у целости добио подршку и наставника и ученика. Међу бројним похвалама што се после толико година од увођења ГВ најзад  појавила могућност да се ученици, који похађају тај изборни програм и гравитирају наставку школовања у оквиру друштвених наука, такмиче издвајамо коментар једне наставнице. Она је рекла да је то јединствени концепт такмичења јер се фаворизује сарадња између чланова екипе а ученици имају прилику да искажу сопствено мишљење,  да аргументују, прикупљају и обрађују податке, доносе одлуке и сагледавају последице одлука. Ово пилотирање показало је оправданим да Завод проследи иницијативу Министарству просвете за увођење такмичења из Грађанског васпитања у званични Каталог такмичења.

Поред пилотирања такмичења учесници су имали и других догађаја који су процењени такође као корисни и интересантни. Осам невладиних организација представило је свој рад, поделило пригодне материјале и одговарало на питања ученика. “Дах театар“ је видео пројекцијом показао примере ангажоване уметности која подстиче личну и друштвену трансформацију коју они негују дуже од 30 година. За ученике посебно је била атрактивна посета Центру за медије и медијска истраживања Факултета политичких наука где су видели редакцију студентске радио емисије „Слушаоницa 6“ и телевизијску продукцију студената „ФПН ТВ“ и где су имали прилику  да се опробају у улогама телевизијских и радио новинара, као и да се ближе упознају са процесом креирања аудио и видео садржаја. Осим тога, ФПН је представио своје смерове и омогућио ученицима да постављају питања и добију одговоре око уписа и студирања на том факултету, могућностима праксе, студентске мобилности и запослења.

У реализацији овог пилот пројекта Завод је поред подршке ОЕБСа и ФПНа велику помоћ имао и од Националне асоцијације наставника/ца Грађанског васпитања и сарадника/ца (НАГВИС)  које би у будућности требало да буде носилац такмичења из Грађанског васпитања.

За наставнике који су заинтересовани да и њихови ученици у будућности учествују на овом такмичењу омогућили смо да преузму материјал који је коришћен за припрему ученика за пилот такмичења и који илуструје како изгледају тест ситуације и сет питања.

Верујемо да ће такмичење из ГВ постати део “породице” такмичења Министарства просвете и тиме добити на транспаретности чиме се тај изборни програм бави и колико је важан за развој не само компетенције за одговоран живот у демократском друштву већ и за развој других компетенција као што су сарадња, рад са подацима и информацијама, решавање проблема.

Како је остваривање нових програма наставе и учења ГВ (истих као и у гимназији) од ове школске године започело и у стручним школама то значи да ће у будућности такмичење из ГВ бити доступно ученицима и тих школа.


aleksa
Author: aleksa