Loading...
×

Просветне вести

Прва награда на конкурсу „ Најлепша бајка“

Прва награда на конкурсу „ Најлепша бајка“

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Матеја Јовановић, ученик 7. разреда Допунске школе на српском језику у Хамбургу је освојио прву награду на конкурсу  „ Најлепша бајка“ у организацији Културног центра Чукарица.

На предлог координаторке Биљане Букинац, Допунска школа на српском језику у Хамбургу је прихватила учешће на конкурсу за најлепшу бајку. С обзиром да је број учесника био ограничен, наставница Татјана Филиповић је имала не тако лак задатак да одабере бајку којом ће представити Школу.

Татјана Филиповић: „ Матеја је ученик Допунске школе на српском језику у Хамбургу од ове школске године. Школовање је започео у Србији и наставио у Немачкој. Пошто никада није учествовао на литерарним конкурсима, донели смо одлуку да прихвати учешће на конкурсу „ Најлепша бајка“. Поред редовних школских обавеза које испуњава без тешкоћа и изузетног спортског талента, Матеја је показао и очаравајућу креативност и маштовитост. Захвална сам Матеји што је свој дар поделио са нама.“

Уз захвалницу за учешће на конкурсу Матејина бајка „ Марков дар“ се нашла у књизи „ Упловимо у чаробни свет бајки“ у издању Културног центра Чукарица. У предговору ове књиге Биљана Марковић Јевтић је написала: „ Ова наша магична књига почиње бајком „ Марков дар“ Матеје Јовановића. То је бајка о љубави и несебичном давању себе онима којима је помоћ неопходна, па и по цену да нам сопствена срећа измакне. Матејина машта води јунака Марка кроз живот пун тешкоћа, а као награду за његову племенитост дарује му срећну будућност“

Матеја Јовановић: „ Поред бројних обавеза у немачкој школи, увек издвојим време да читам на српском језику. Мени и мојој породици је веома важно да очувамо језик, традицију и културу којој припадамo. У кући увек разговарамо на српском језику и трудим се да што чешће пишем ћирилицом. Док сам живео у Србији играо сам фолклор. Жао ми је што овде немам ту могућност. Од наставнице сам добио предлог да учествујем на конкурсу за најлепшу бајку. Звучало је изазовно. Мотивацију сам нашао у бајкама које су ми читали бака и деда док сам живео са њима. У исто време сам читао и Српске бајке које сам добио у знак добродошлице у Српску школу. Јако сам се обрадовао када сам сазнао да сам освојио прву награду. Планирам да у будућности учествујем и на другим литерарним конкурсима и да се посветим писању“.

aleksa
Author: aleksa