Loading...
×

Просветне вести

Започета изградња новог вртића у Александровцу

Започета изградња новог вртића у Александровцу

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/zapoceta-izgradnja-novog-vrtica-u-aleksandrovcu/

Министарка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић и председник привременог органа управљања општине Александровац Мирко Михајловић свечано су положили камен темељац за изградњу новог вртића капацитета од 180 места за малишане.

Изградњом новог објеката створићемо услове за пријем нових малишана са територије општине Александровац у систем предшколског васпитања и образовања чиме ћемо дати подршку локалној самоуправи, родитељима и деци. Повећање обухвата деце, као и унапређење квалитета система предшколског васпитања и образовања, представља један од стратешких циљева Министарства. Верујемо да је улагање у најмлађе и њихово образовање од велике важности за њихову будућност, али и друштво уопште“, изјавила је министаркa просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Нови објекат простираће се на 1500м2, а у његову изградњу биће уложено више од 179 милиона динара из Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ који реализује Министарство у сарадњи са Светском банком.

Председник привременог органа управљања општине Александровац Мирко Михајловић изјавио је да су управа и грађани Александровца дуго очекивали дан почетка изградње
новог објекта дечјег вртића.

Ова инвестиција је од великог значаја за грађане наше општине јер постоји вишедеценијски проблем смештаја предшколске деце у вртић због недостатка простора. У првом реду решавамо социјални и педагошки проблем, а затим и проблем запошљавања родитеља који нису могли да се запосле због чувања деце код куће. Овом приликом бих похвалио визију и опредељење Владе Републике Србије и ресорног Министарства просвете коме је додељено спровођење програма „Инклузивног предшколског васпитања“ и захвалио на одобравању овог пројекта“, рекао је Михајловић.

Изградња новог вртића у Александровцу део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“. Овај Пројекат Министарствo просвете спроводи у сарадњи са Светском банком и уз подршку локалних самоуправа. Основни циљ је повећање свеобухвата деце кроз изградњу нових и доградњу постојећих вртића. Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити укупно 11.000 нових места за децу. У оквиру пројекта посебна пажња посвећује се квалитету система предшколског васпитања и образовања кроз унапређење знања и вештина стручних кадрова. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста посебно оних из социјално осетљивих група. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

Чланак Започета изградња новог вртића у Александровцу се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa