Loading...
×

Просветне вести

Услуга еЗаказивање термина за тестирање и упис деце у први разред основне школе и ове године доступна на Порталу еУправа, родитељи са собом не треба да носе било каква документа у папиру

Услуга еЗаказивање термина за тестирање и упис деце у први разред основне школе и ове године доступна на Порталу еУправа, родитељи са собом не треба да носе било каква документа у папиру

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/usluga-ezakazivanje-termina-za-testiranje-i-upis-dece-u-prvi-razred-osnovne-skole-i-ove-godine-dostupna-na-portalu-euprava-roditelji-sa-sobom-ne-treba-da-nose-bilo-kakva-dokumenta-u-papiru/

Mинистарка просвете др Славица Ђукић Дејановић, министар информисања и телекомуникација др Михаило Јовановић и помоћница директора Канцеларије за ИТ и еУправу Биљанa Марић посетили су београдску Основну школу „Милена Павловић Барили“ поводом овогодишњег почетка уписа деце у први разред,  који је и ове године знатно олакшано захваљујући електронској управи.

Родитељи или други законски заступници који су грађани Републике Србије ће од данас 20. марта покретањем услуге еЗаказивање на Порталу еУправа имати могућност да електронским путем закажу термин за упис и тестирање детета у први разред основне школе којој територијално припадају. Расположиви термини за тестирање су у периоду од 1. априла до 31. маја. Одласком у основну школу у заказаном термину, родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да са собом доносе било који папирни документ. Наиме, још од 2020. године, четири неопходна документа за упис (извод из матичне књиге рођених, пријава пребивалишта, уверење о похађању предшколског програма и доказ о обављеном лекарском прегледу детета) школа прибавља електронски, по службеној дужности. Једино уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је лично донети лекарско уверење.

Термин за упис и тестирање детета у основној школи, сем преко Портала еУправа, може да се закаже и у директном контакту са школом, путем телефона или имејла.

„Драго ми је што и ове године олакшавамо родитељима упис деце у први разред. Термине за упис који почиње 1. априла, могу већ данас да закажу електронски и да изаберу датум и време које им највише одговара. У наредној школској години очекујемо 65.000 првака. Свим будућим ђацима и њиховим родитељима желимо срећан упис у први разред“, изјавила је министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић.

„Захваљујући електронској управи добили смо ефикаснију јавну управу и спречили да грађани буду курири који носе своја документа од шалтера до шалтера. На Порталу еУправа, на којем имамо регистровано више од 2 милиона и 142 хиљаде еГрађана, налазе се стотине различитих услуга, а електронски уписи деце у вртиће, основне и средње школе су постали једни од најчешће коришћених. Поред једноставног заказивања термина за упис у основну школу на Порталу еУправа, родитељи не треба да прибављају папирне документе, изводе, пријаве и уверења, јер смо електронском разменом података то увели као стандард у рад јавне управе. Захваљујући еУправи у претходних седам година је размењено чак 203.000.000 различитих докумената по службеној дужности што значи да смо грађанима уштедели исто толико одлазака на шалтер и исто толико листова папира који се нису штампали“, рекао је министар Јовановић и истакао да је пројектом Повезаних школа брзим, поузданим и безбедним интернетом повезано свих 3.800 школских објеката основних и средњих школа у Републици Србији, са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради преко 100.000 наставника и професора, а да школа „Милена Павловић Барили“ има оптичку интернет везу и да је у њој изграђена локална рачунарска мрежа.

Обиласком основне школе, министри су посетили и ИТ кабинет ОШ „Милена Павловић Барили“, а Министарство информисања и телекомуникација је овом приликом школи донирало ИТ опрему.

Како да дете упишете у школу електронски?

Уколико већ нисте, потребно је да будете регистрован корисник, односно да имате креиран налог на Порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs.

Детаљно упутство за регистрацију налога можете пронаћи на линку овде.

• Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал еУправа (упутство за пријаву)
• Из менија одаберите Услуге > Образовање > Основна школа, где можете прочитати детаљан опис те услуге
• Након покретања услуге еЗаказивање термина за упис одаберите опцију Подношење пријаве, изаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.

Детаљно упутство услуге еЗаказивање термина за упис у основну школу, можете погледати овде.

 

Чланак Услуга еЗаказивање термина за тестирање и упис деце у први разред основне школе и ове године доступна на Порталу еУправа, родитељи са собом не треба да носе било каква документа у папиру се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa