Loading...
×

Просветне вести

Ученици из Србије који су учествовали у ПИРЛС истраживању имали резултате изнад просечних

Ученици из Србије који су учествовали у ПИРЛС истраживању имали резултате изнад просечних

Извор: Министарство просвете

Према објављеним резултатима истраживања Пирлс 2021, ученици четвртог разреда основне школе из Србије, узраста 10 година у области читалачке писмености постигли су резултате изнад просека.

Представајући резултате Пирлс истраживања директор Завода за вредновање квалитета образовања Бранислав Ранђеловић рекао је да просечно постигнуће ученика из Србије износи 514 поена.

Према његовим речима, то је више од просечне вредности ПИРЛС скале.

„Тестирање је показало да ученици четвртог разреда имају боља постигнућа у читању ради књижевног искуства, где је просек био 518 поена, у односу на читање ради проналажења и употребе информација где је просек био 511 поена“, казао је Ранђеловић на конференцији за новинаре.

У ПИРЛС истраживању из Србије је учествовало је 4.037 ученика и ученица четвртог разреда из 160 школа у Србији. Тестирање је спроведено у марту и априлу 2021. године.

Ово истраживање је обухватило 400.000 ученика из више од 60 образовних система широм света. Србија има просечно постигнуће исто као и Француска, а ниже од Словеније, Немачке, Аустрије, Бугарске. На врху скале је Сингапур који је имао веће просечно постигнуће од сваке друге земље.

Такође, резултати показују да су ученици који су рано почели са описмењавањем имали више просечно постигнуће у читалачкој писмености у четвртом разреду.
Следећи циклус тестирања је 2026. године.

 

Чланак Ученици из Србије који су учествовали у ПИРЛС истраживању имали резултате изнад просечних се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa