Loading...
×

Просветне вести

Свечаним полагањем камена темељца започета изградња вртића у Лесковцу

Свечаним полагањем камена темељца започета изградња вртића у Лесковцу

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/svecanim-polaganjem-kamena-temeljca-zapoceta-izgradnja-vrtica-u-leskovcu/

Министаркa просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић и председник привременог органа града Лесковца Горан Цветановић положили су данас камен темељац за изградњу новог вртића у овом граду.

У изградњу новог вртића Предшколске установе „Вукица Митровић“ биће уложено око 102 милиона динара, простираће се на површини од 780 м2, а  завршетак радова планиран је за осам месеци. Изградњом новог обезбедиће се 120 нових места за децу из овог града, што ће допринети смањењу листе чекања за упис у предшколску установу.

Министарство просвете, уз подршку Светске банке, наставља вредно и посвећено да ради на ширењу капацитета предшколских установа широм Србије изградњом нових и доградњом и адаптацијом постојећих објеката. Циљ наше образовне политике је да се што више малишана укључи у систем предшколског васпитања и образовања, нарочито оних из социјално осетљивих група. Такође посебну пажњу улажемо у квалитет предшколског васпитања и образовања, јер верујемо да је то основа за успешну будућност. Следеће године на овом истом месту поново ћемо се окупити како бисмо отворили врата новог вртића за малишане из Лесковца“, изјавила је министаркa просвете Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је рекла да се у протекле четири године на територији града Лесковца посебна пажња посветила инклузији деце из осетљивих социјалних група у систем предшколског васпитања и образовања.

Спроведене активности имале су за циљ да унапреде могућности за учење и развој деце из руралних средина, из ромских заједница, као и оних малишана којима је неопходна додатна подршка. Министарство и Светска банка су подржали локални пројекат „Разиграоница“ са 5,7 милиона динара, ангажоване су васпитачица и медијаторка ромске националности, оформљене су три нове групе за рад са децом узраста 3,5 до 5 година у сеоским срединама Брестовац, Турековац и Винарац. Простор у овим селима је адаптиран, опремљен новим намештајем, дидактичким средствима и играчкама. Захваљујући овој подршци око 300 малишана је укључено у систем предшколског васпитања и образовања“ рекла је министарка и додала да се паралелно радило и са родитељима, за које је организовано 20 радионица како би унапредили родитељске вештине.

Полагањем камена темељца за овај, 12. вртић у оквиру предшколске установе „Вукица Митровић“ показујемо да смо истрајни у настојањима да свој деци обезбедимо добре услове и безбедно и срећно детињство са акцентом на децу из социјално и економски угрожених друштвених група. Захваљујем Министарству просвете и Светској банци на реализацији пројекта „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“, јер је овај пројекат, кроз неколико компоненти, допринео не само повећаном обухвату деце већ је посебну пажњу посветио унапређењу знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку, као и примену нових основа програма“, изјавио је председник привременог органа управљања града Лесковца Горан Цветановић.

Изградња нових вртића реализује се у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарствo просвете реализује уз подршку Светске банке. Овај пројекат посвећен је повећању капацитета предшколских установа широм Србије за 11000 нових места, као и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, кроз едукацију стручних кадрова, менторску подршку и обуке за васпитаче. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста.

Чланак Свечаним полагањем камена темељца започета изградња вртића у Лесковцу се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa