Loading...
×

Просветне вести

Школе у Србији обележиле Међународни дан матерњег језика

Школе у Србији обележиле Међународни дан матерњег језика

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.10.0 – 09-01-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}

Школе широм Србије обележиле су данас различитим активностима Међунардни дан матерњег језика, како би промовисале језичку и културну разноликост.

Поштујући основно људско право на образовање у Србији су обезбеђени услови да сваки грађанин практикује право на образовање на матерњем језику. Осим на српском језику, целокупно образовање на матерњем језику на још осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику.

Око 190 школа реализује наставу на једном од осам језика националне мањине, а око 44 хиљада ученика похађа овако организовану наставу, што чини 5,7 одсто од укупног броја ученика у систему образовања.

Међународни дан матерњег језика обележава се у знак сећања на бангладешке студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану (данас Бангладешу) јер су протестовали будући да њихов матерњи језик није проглашен матерњим.

УНЕСКО је 1999. године прогласио 21. фебруар Даном матерњег језика у знак сећања на овај догађај.

Међународни дан матерњег језика
Радови ученика

Чланак Школе у Србији обележиле Међународни дан матерњег језика се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa