Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Важно је да свакога дана указујемо на значај превенције и борбе против насиља

Ружић: Важно је да свакога дана указујемо на значај превенције и борбе против насиља

Извор: Министарство просвете

Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розе мајица“ обележaва се последње недеље фебруара у основним и средњим школама, као и у предшколским установама.

У образовно-васпитним установама широм Србије, организоване су превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. Важно је да свакога дана указујемо на значај превенције и борбе против насиља“, изјавио је министар просвете Бранко Ружић.

Он је подсетио и да је Радна група за превенцију и спречавање насиља донела низ мера које подразумевају промену подзаконских и законских аката, како би се додатно унапредио систем за превенцију и реаговање на насиље.

Министарство просвете у сарадњи са Заводом за унапређивања образовања и васпитања, поводом недеље борбе против вршњачког насиља, на Националном образовном порталу позвало је данас запослене у школама да учествују у реализацији акредитоване онлајн обуке Примена приручника Ка сигурноми подстицајном школском окружењу.

Циљ обуке је да унапреде капацитете установа образовања и васпитања за примену процедура у области заштите од насиља и дискриминације као и да понуде ресурсе за превентивни рад.

Министарство просвете се овом приликом захваљује и свим запосленима у систему образовања и васпитања на њиховим напорима да креирају безбедно и подстицајно окружење за ученике и стога настоји да им обезбеди потребну подршку.

Чланак Ружић: Важно је да свакога дана указујемо на значај превенције и борбе против насиља се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa