Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Повећан обухват ученика који се образују на језицима националних мањина

Ружић: Повећан обухват ученика који се образују на језицима националних мањина

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић разговарао је данас са председницима и представницима националних савета националних мањина о резултатима у области образовања. На састанку одржаном у Влади Србије, коме су присуствовали и представници Министарства за људска и мањинска права, министар је истакао да је повећан обухват ученика који се образују на језицима националних мањина.

„У  овој школској години укупно 5,7 %  ученика  похађа целокупну наставу на једном од осам језика националних мањина – на албанском,  бошњачком, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском језику“, рекао је министар, додајући да је у образовном систему за ученике припаднике националних мањина који се целокупну наставу слушају на српском језику обезбеђено изучавање матерњег језика и културе кроз  16 изборних програм Матерњи језик/говор са елементима националне културе.

Министар Ружић је навео да без подршке националних савета на терену, њиховог активног учешћа у информисању родитеља о значају образовања на матерњем језику, подршке школама приликом формирања одељења, као и у изради уџбеника, резултати у овој области били би далеко скромнији.

Он је најавио, да због даљег унапређивања квалитета образовања припадника националних мањина, Министарство ће, у складу са Стратегијом до 2030 године, радити на унапређивању иницијалног образовања наставника на матерњем језику са циљем обезбеђивања квалификованог наставног кадра, јачању Српског као нематерњег језика  за припаднике националних мањина, као и стручном усавршавању на језицима националних мањина.

Према речима министра, Министарство подржава и подстиче све иницијативе националних савета које доприносе унапређивању квалитета и доступности образовања и васпитања на језицима националних мањина.

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, Рејхан Куртовић, навео је да Влада Републике Србије показује спремност да интерсекторски решава све изазове са којима се суочавају национални савети националних мањина. Он је рекао да је образовање једно од основних мањинских права и да Србија имплементацијом тог права , може да буде поносна.

„Министарство просвете је у минулом периоду урадило пуно на пољу образовања националних мањина на мањинским језицима, чему у прилог говори мноштво конкретних  примера, а овај данашњи састанак показује да се тај тренд и даље наставља. Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ће заједно и синхронизовано са Министарством просвете и другим министарствима као и националним саветима националних мањина уложити све потребне капацитете  да мањинска права у Републици Србији буду на највишем могућем нивоу“, рекао је Куртовић.

Чланак Ружић: Повећан обухват ученика који се образују на језицима националних мањина се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa