Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Наша дужност је да чувамо сећања на страдања у Другом светском рату

Ружић: Наша дужност је да чувамо сећања на страдања у Другом светском рату

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић је поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, који се обележава 27. јануара, указао да је наша дужност да чувамо сећања на сва страдања и жртве, јер је то начин да сачувамо будуће генерације од оваквих опасности.

Историја и традиција наше земље сведоче да смо се увек супротстављали свакој неправди, а тако је било и у Другом светском рату када смо се борили против фашизма. Дубоко саосећамо са патњом и страдањем јеврејског народа и веома добро разумемо шта је Холокауст. Због тога смо дужни да свакога дана у години чувамо сећања на сва страдања и жртве“, рекао је министар.

Он је истакао чврсто опредељење и посвећеност да се никада не забораве трагични историјски догађаји.

Министар је навео да је у том контексту велики значај образовања, које негује сећања на жртве Холокауста и све жртве нацизма, јер је то начин да сачувамо будуће генерације од оваквих опасности.

Ружић је истакао да Министарство просвете пружа системску подршку наставницима и ученицима који реализују наставне и ваннаставне активности посвећене теми прошлих ратова, уз пијетет према жртвама свог, али и свих других народа.

Током школовања кроз часове одељенског старешине, грађанског васпитања, часове историје и друге наставне и ваннаставне активности код ученика се подстиче свест о значају поштовања људских права, вредновања људског достојанства, емпатији и равноправности, али уче и да препознају предрасуде и стереотипе“, казао је Ружић.

На Национално образовном порталу Завода за унапређивање образовања и васпитања од петка, 27. јануара 20233. године ће бити активна страница на којој ће наставници моћи да пронађу материјале о овој теми, а коју је покренуло Министарство просвете.

Министарство интензивно сарађује са међународним институцијама као што су Меморијална установа жртава и хероја Холокауста у Јад Вашему (Израел), Музеј и центaр за документацију (Le Memorial de la Shoah, Париз) и Центра за документацију и истраживања Централне Европе – „Centropa“ (Берлин).

Чланак Ружић: Наша дужност је да чувамо сећања на страдања у Другом светском рату се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa