Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Изградња нових вртића у Новом Пазару и Петровцу на Млави

Ружић: Изградња нових вртића у Новом Пазару и Петровцу на Млави

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и председник општине Петровац на Млави Душко Нединић потписали су данас у Влади Републике Србије Споразум о изградњи два нова вртића, у Новом Пазару и Петровцу на Млави.

Стратешко опредељење и циљ Министарства просвете је повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем. Зато Министарство просвете, уз подршку Светске банке и Пројекта инклузивно предшколско васпитање, улаже у изградњу и доградњу вртића, адаптацију простора, чиме се обезбеђује 11.000 нових места за малишане. Изузетно је важна сарадња коју успостављамо са локалним самоуправама и данас су потписани споразуми о сарадњи са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и председником општине Петровац на Млави Душком Нединићем, којима потврђујемо намеру и обавезујемо се да заједно радимо на изградњи још два нова вртића, укупних капацитета 470 места, 270 у Новом Пазару и 200 места у Петровцу на Млави. За изградњу ова два вртића Министарство је обезбедило око 410 милиона динара, а прве радове можемо очекивати на пролеће,“ рекао је министар Ружић, додајући да је у наредном периоду, осим Новог Пазара и Петровца на Млави, у плану и изградња нових објеката у Ћићевцу, Лесковцу, Чачку, Алибунару, Крагујевцу, Аранђеловцу, Пријепољу и Александровцу.
Он је навео да су до сада завршени пројекти у Дољевцу, Житорађи, Сремској Митровици, Владичином Хану и Лозници и обезбеђено је 510 нових места, док су у изградњи нови објекти у Мерошини, Прокупљу, Тутину, Шиду и Смедереву, као и доградња два објекта у Крушевцу. Планирани рок за завршетак радова, на ова два објекта, је годину дана од почетка радова.

Нови вртић у Новом Пазару, простираће се на око 1900 метара квадратних и обезбедиће 270 нових места за децу која ће бити смештена у 14 група, а у њега ће бити уложено око 210 милиона динара. Изградњом новог објекта на територији општине Петровац на Млави обезбедиће се 200 нових места за децу која ће бити смештена у 10 група, објекат ће се простирати на око 1360 метара квадратних, а за њега је издвојено око 200 милиона динара.

Министарство просвете уз финансијску подршку Светске банке спроводи пројекат „Инклузивно предшколско васпитања и образовања“ у оквиру кога се реализује изградња вртића. Спровођењем Пројекта, чија је вредност 47 милиона евра, обезбедиће се проширење капацитета у предшколским установама за 11000 нових места изградњом 23 објекта у 22 локалне самоуправе, и адаптацијом и опремањем 330 соба у сарадњи са Новак Ђоковић Фондацијом и кроз грант програме који се спроводе у 34 јединице локалне самоуправе . Овај Пројекат, посвећен је и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект Пројекта је и комуникација и подршка породицама са малом децом, а посебно породицма из осетљивих друштвених група.

Чланак Ружић: Изградња нових вртића у Новом Пазару и Петровцу на Млави се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa