Loading...
×

Просветне вести

Ружић честитао 8. април, Међународни дан Рома

Ружић честитао 8. април, Међународни дан Рома

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.11.5 – 14-03-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}

Министар просвете Бранко Ружић честитао је 8. април, Међународни дан Рома и Ромкиња.

„Овај празник сматрамо и националним празником свих нас који живимо у заједници са Ромима, делећи вредности интеркултуралности“, рекао је министар.

Он је истакао да је дефинисање свеобухватне јавне политике према ромској заједници и друштвено деловањe немогуће без активне улоге Рома и да је зато Национални савет ромске националне мањине партнер Министарству просвете у утврђивању јавних политика у области образовања.

Министар је навео да се дуги низ година реализују афирмативне системске мерe којима се подстичу деца ромске националности на образовање.

„Захваљујући афирмативној мери уписа ученика припадника ромске националности у средње школе и високообразовне установе до сада уписано више од 16.500 средњошколаца и преко 2.000 студената. Ову афирмативну меру, која је заправо подстицај за улаз у образовни систем, прате и друге мере додатне подршке као што су стипендије, менторска подршка, педагошки асистенти, добијање ученичког и студентског дома под повољнијим условима. Њима настојимо да задржимо децу ромске националности у образовном систему и превенирамо осипања“, рекао је Ружић.

Министар је подсетио да образовни систем Србије негује мултинационалност и мултикултуралност и да се у основним школама у Србији може изучавати изборни предмет Ромски језик са елементима националне културе.

„Овај изборни програм чува од заборава богату ромску културу, историју и језик, а овај предмет похађа  у просеку 3.000 ромских ученика сваке школске године. Додаћу и да имамо око 65 ангажованих наставника ромског језика у нашем систему“, рекао је он.

 

 

·     80% ученика ромске националности похађа Припремни предшколски програм (ППП) – повећање за 20%;

·     85,4% ромске деце уписује ОШ  – повећање за 15%;

·     Смањено је осипање из система за 7%;

·     Стопа преласка у средњу школу за ромске ученике износи 52,6%, док стопа завршавања СШ износи 61% – повећање за 20%;

·     27% ромских девојчица похађа у СШ – повећање за 12%.

 

Чланак Ружић честитао 8. април, Међународни дан Рома се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa