Loading...
×

Просветне вести

Радовић на представљању резултата пројеката „Заједно и безбедно кроз детињство“

Радовић на представљању резултата пројеката „Заједно и безбедно кроз детињство“

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/radovic-na-predstavljanju-rezultata-projekata-zajedno-i-bezbedno-kroz-detinjstvo/

Државни секретар проф. др Ивица Радовић изјавио је данас да је пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“, који Министарство просвете у сарадњи са Министарством унутрашњих послова спроводи у свим основним школама, важан за креирање безбедног и подстицајног окружења за децу и младе.

Он је на представљању овог пројеката истакао да је сарадња са Министарством унутрашњих послова дугогодишња и интензивна када су у питању програми и пројекти који имају за циљ унапређивање безбедности и превенцију насиља и других облика ризичног понашања деце и младих.

Он је захвалио МУП-у на успешно реализованим активностима у току првог полугодишта.

„Хвала ученицима који су учествовали, хвала нашим наставницима, стручним сарадицима, директорима и колегама просветним саветницима из надлежних школских управа, полицијским службеницима и свим другим учесницима, који су допринели организацији и реализацији свих активности“, рекао је он.
Он је поручио да се само заједничким снагама може радити на унапређивању безбедности деце и младих, као и да се кроз сарадњу и координисане интерсекторске активности може допринети да се деца и млади осећају сигурно у нашој заједници.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић изјавио је да полиција превентивним радом, кроз свакодневно ангажовање више од 2.500 полицијских службеника задужених за безбедност ученика, школа и просветних радника, остварује своју друштвену улогу и показује институционалну одговорност пред многобројним безбедносним изазовима.

Како је истакао, безбедност деце, младих и просветних радника у установама образовања и васпитања, један је од приоритета предвиђених не само програмом рада Владе Републике Србије за период 2023-2026. године, већ и стратешким планом полиције за период 2022-2025. године, као и бројним међународним и стратешким документима у области права деце и младих.

У оквиру овог пројекта, у првом полугодишту школске 2023/24. године 1.625 полицијских службеника одржало је укупно 17.799 интерактивних радионица на теме превенције вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу, безбедности деце у саобраћају и у ванредним ситуацијама, а којима је присуствовало више од 231.555 ученика основних школа у Србији.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић истакао је да је овај пројекат од највећег значаја у Републици Србији, јер бринути о младима значи бринути о будућности. Најавио је да ће КПУ у наредних 6 месеци, у сарадњи са МУП, изаћи с пројектом који би требало за резултат да има трајни начин спровођења кључних превентивних програма за безбедност деце.

На скупу су се обратили и директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Каролина Хидеа, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић, помоћница поверенице за заштиту равноправности Татјана Пријић и директор Каритаса Србије Михаи Гергел.

Чланак Радовић на представљању резултата пројеката „Заједно и безбедно кроз детињство“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa