Loading...
×

Просветне вести

Представљен пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“

Представљен пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“

Извор: Министарство просвете

Министарство унутрашњих послова данас је на Ади Циганлији, у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, који ће се у школској 2023/24. реализовати у основним школама ,организовало је дружење са малишанима свих узраста који су се, уз игру и разговор са полицијским службеницима, упознали са полицијском професијом, али и са основама безбедности.

Помоћник министра просвете Милан Пашић истакао је да је пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ још један корак у циљу унапређења безбедности деце.

Он је најавио да ће током школске године ученици основних школа имати различите едукативне радионице које ће заједно спроводити представници МУП-а и сарадници, као и школски тимови за заштиту ученика од дискриминације и насиља.

Државни секретар др Жељко Бркић истакао је да је безбедност деце и ученика у самом врху приоритета Министарства унутрашњих послова.

„Желимо да најмлађој популацији укажемо и развијемо свест о томе колико је безбедност важна и колико је важно да имају поверење у полицију која је стуб безбедности нашег друштва. Пројектом „Заједно и безбедно кроз детињство“ показали смо један тимски рад више државних органа и организација јер смо свесни да само безбедно окружење може да створи позитивну школску климу, а она је предуслов да наша деца добију квалитетно образовање, да правилно буду васпитана чиме ћемо створити немерљив допринос и обезбедити им сигурну будућност“, изјавио је Бркић.

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић подсетио је на кампању ове агенције, „Пажљивко“ која је ове године усмерена на безбедан пут од куће до школе.

Током дружења на Ади са припадницима криминалистичке и полиције опште надлежности, Специјалне антитерористичке јединице, саобраћајцима и ватрогасцима, као и припадницима Жандармерије, деца су учила како да препознају насиље, коме да се обрате и заштите. Такође, великом броју малишана који је данашњи дан провео са полицајцима, показано је како да на време препознају различите видове дискриминације и информишу о начинима помоћи. Припадници саобраћајне полиције показали су ђацима како да буду безбедни у саобраћају, док су их ватрогасци упознали са својим радом и научили вештинама безбедног понашања у ванредним ситуацијама, а имали су и прилику да се пењу на вештачку стену и уживају у ватрогасној пени, као и да учествују у такмичењима и освоје симболичне награде.

Чланак Представљен пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa