Loading...
×

Просветне вести

Потписан споразум између Министарства просвете и Министарства одбране о наградном литерарном конкурсу

Потписан споразум између Министарства просвете и Министарства одбране о наградном литерарном конкурсу

Извор: Министарство просвете

Mинистарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић
потписали су данас, у Великој ратној сали Старог Генералштаба, Споразум о организовању наградног литерарног конкурса за ученике гимназија и средњих школа у Републици Србији.

Ради приближавања традиционалних националних вредности, ученици свих гимназија и средњих школа имаће прилику да од 1. септембра до 4. децембра текуће године литерарним радом о теми „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата“ конкуришу за вредне награде које је припремило Министарство одбране.

Министарка Ђукић Дејановић изразила је задовољство тиме што је наведени споразум данас потписан и истакла да Министарство одбране и Министарство просвете имају изванредну сарадњу.

„Присетимо се да је у последњих пет година, 93 одсто средњих школа прихватило сугестију да се о одбрани говори кроз предметну наставу и резултати су очити. Наша младост данас бележи и те како појачану потребу за неговањем националног бића, емоције везане за отаџбину и све што је потребно да се са осећањем части гледа на одбрану земље. Конкурс који организујемо посвећен је „малом јунаку Великог рата“ Момчилу Гаврићу, који је имао само осам година када је са нашом војском у Првом светском рату прешао Албанију и дошао на Крф. Његова личност требало би стимулативно да делује на сву децу, на све ученике средњих школа и гимназија у Србији који и те како имају дара да литерарно покажу својства која је овај мали дечак умео да негује као дете, уз своје војнике, српске војнике“, рекла је министарка просвете и изразила уверење да ће прозом и поезијом они најбољи учествовати на наведеном конкурсу.

Обраћајући се присутнима, министар Вучевић истакао је да је велика част за Министарство одбране да може да буде партнер са Министарством просвете у контексту јачања патриотских осећања наших ђака.

„Да се не стидимо осећаја припадности нашем народу и држави, да се не стидимо ни наших јунака нити наше историје, да разумемо садашњост и да се припремамо за будућност, а историја би требало да буде и јесте најбоља учитељица живота. Претходне две године Министарство одбране и Министарство просвете сарађивали су кроз акцију „Наш војник, наш херој“, кроз тај литерарни конкурс, а овај пут смо тематски прецизније одредили задатак, односно позив за наше ђаке, концентрисали се на ђаке гимназија и средњих школа. То је веома инспиративна тема посвећена можда малом по годинама, а суштински великом јунаку у Великом рату Момчилу Гаврићу“, рекао је министар одбране.

Он је изразио уверење да ће средњошколци и гимназијалци имати добру инспирацију, да ће понудити своје литерарне способности и креативности у најбољем светлу и да они који буду оцењивали радове неће имати лак задатак.

Чланак Потписан споразум између Министарства просвете и Министарства одбране о наградном литерарном конкурсу се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa