Loading...
×

Просветне вести

Појашњење Плана интервенције у кризи за Основну школу „Владислав Рибникар“

Појашњење Плана интервенције у кризи за Основну школу „Владислав Рибникар“

Извор: Министарство просвете

Министарство просвете поводом Плана интервенције у кризи за Основну школу „Владислав Рибникар“ додатно појашњава следеће:

–           Министарство просвете и Министарство здравља, у сарадњи са ОШ ,,Владислав Рибникар“ и Школским тимом за кризне интервенције, формирали су Тим за психолошке кризне интервенције који чине психолози, психотерапеути и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за неурологију и психијатрију деце и омладине Клиничког центра Србије, Друштва психолога, Филозофског факултета и стручњака других релевантних институција. Овај тим стручњака (психолога, психијатара, психотерапеута) су свакодневно у школи од петка и пружају сву стручну неопходну помоћ свима којима је потребна – ученицима, наставницима, родитељима. Овај вид подршке обезбеђен је и за наредни период.

–           Данас је почео и прихват ученика од првог до четвртог разреда, односно организован је продужени боравак, и биће реализован сваког наредног дана.

–           И у овој ситуацији Министарство просвете и школа руководе се препорукама и мишљењем стручњака. С обзиром на велики број деце и родитеља који желе да дођу у своју школу и причају са својим наставницима, а уз став дечијих психијатара, школа ће од среде бити отворена за своје ученике. То не значи да од тог дана почиње и настава, већ су рад и разговори са стручњацима који се организују у служби психолошке подршке ученицима, њиховим родитељима и запосленима. Настава ће се уводити постепено, у договору са родитељима и стручњацима.

–           На повратку деце у школу, уколико нису спремна, нико не инсистира. Организована стручна подршка професионалаца из наших најеминентнијих институција које се баве менталним здрављем на располагању је ученицима, наставницима и родитељима управо да би им се помогло да се што пре опораве од трауме.

–           Такође, након јуче одржаног Савета родитеља, већина родитеља је става да је потребан повратак деце у школу, уз различите предлоге о начину организације наставе и школског живота.

–           Министарство наглашава да ће се сваки потез и корак Школског тима за кризне интервенције разматрати са родитељима и наставницима ОШ „Владислав Рибникар“, у најбољем интересу ученика. Такође, школа и Школски тим ће родитеље ученика обавештавати путем редовних канала комуникације.

Чланак Појашњење Плана интервенције у кризи за Основну школу „Владислав Рибникар“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa