Loading...
×

Просветне вести

Почиње пријава за пријемнe испитe за специјализована одељења гимназија и уметничке средње школе

Почиње пријава за пријемнe испитe за специјализована одељења гимназија и уметничке средње школе

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/pocinje-prijava-za-prijemne-ispite-za-specijalizovana-odeljenja-gimnazija-i-umetnicke-srednje-skole/

Пријава ученика за полагање пријемних испита за упис у специјализоване гимназије, специјализована одељења гимназија, као и за уметничке средње школе почиње у понедељак, 15. априла и трајаће до 22. априла 2024. године, до 16 часова.

Електронска пријава кандидата врши се на порталу Моја средња школа, односно путем налога на овом порталу коме приступа родитељ или други законски заступник шифром за есДневник или за налог на Националном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs.

Уколико ученици не искористе могућност пријаве електронским путем, могу се за полагање пријемног испита пријавити 19. или 22. априла, од 9 до 16 часова у својој основој школи или у школи у којој полажу пријемни испит.

Полагање пријемних испита биће организовано у средњим школама од 10. до 19. маја, а ученици своје резултате моћи ће да виде на порталу Моја средња школа.

Прелиминарним планом уписа за школску 2024/2025. годину превиђено је нешто мање од 5.000 места у специјализованим одељењима гимназија за математику, физику, географију и историју, рачунарство и информатику, биологију и хемију, сценску и аудио-визуелну уметност, филолошке науке, спорт, билингвална одељења, као и за уметничке средње школе – ликовне, балетске и музичке.

За упис у специјализоване гимназије и одељења и уметничке школе је потребно да ученик положи и пријемни испит којим се проверавају склоности и способности ученика.

Чланак Почиње пријава за пријемнe испитe за специјализована одељења гимназија и уметничке средње школе се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa