Loading...
×

Просветне вести

Почео STEAM ИЗАЗОВ за средњошколце!

Почео STEAM ИЗАЗОВ за средњошколце!

Извор: Министарство просвете

У оквиру пројекта “Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности”, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља, уз подршку Владе Републике Србије, почео је #STEAMizazov чији је циљ да подржи и награди најбоље идеје средњошколаца из Србије за решавање локалних проблема уз примену STE(А)М* дисциплина, дигиталних технологија и података.

Верујемо да уз дигиталне технологије као што су вештачка интелигенција, интернет ствари (Internet of Things), блокчејн, роботика и друге, примењене кроз SТЕ(А)М области, можемо да идентификујемо и понудимо различита иновативна решења. Зато вас позивамо да их осмислите, а ми ћемо најбољима помоћи да их спроведу у дело!

Ко може да се пријави?

На SТЕ(А)М изазов могу да се пријаве школски тимови из акредитованих средњих школа у Републици Србији, које могу чинити 2-5 ученика/ученице, предвођени са 1-2 наставника/наставнице. Ученици и ученице као и наставници и наставнице могу чинити више различитих тимова који се пријављују, али не више од три. Такође, тим могу сачињавати и представници/представнице више од једне средње школе, односно тимови могу бити састављени од ученика и ученица, као и наставника и наставница различитих средњих школа.

У чему је изазов?

Изазов је у вашој локалној средини – вашој школи, вашем комшилуку, општини или граду. Ако препознајете неки локални проблем, размислите на који начин бисте могли да га решите заједно са својим другарима и другарицама, тражећи одговоре у дигиталним технологијама и SТЕ(А)М областима.

Како изгледа процес?

Изазов ће бити спроведен у оквиру два такмичарска круга.

Пријаве су отворене од 2. октобра до 3. новембра до 16 часова. Пријављивање се врши достављањем пријавног формулара  на steamizazov.rs@undp.огg.  Такође, за ученике и ученице млађе од 18 година, неопходно је да се достави скениран формулар о сагласности за учешће и обраду података о личности, који потписује родитељ или старатељ.

Како бисмо заинтересованим тимовима приближили циљ изазова и понудили корисне алате за припрему предлога идеја, припремили смо четири инфо сесије које су доступне на УНДП Србија YоuTube каналу.

Након истека рока за пријаву, комисија ће одабрати од 5 до 10 најбољих идеја које ће добити циљану менторску подршку за реализацију идеја у финално решење. Подржани тимови пролазе у финале где ће имати прилику да представе своја решења. Информације о одабиру победничких идеја из првог круга ће бити јавно доступне до 28. новембра.

Школски тимови које комисија одабере, у складу са критеријумима јавног позива, добиће шестонедељну подршку за разраду пројектних идеја у финална решења. За детаље о критеријумима одабира и подршци погледајте Правилник о SТЕ(А)М изазову.

Финалисти ће своја решења представљати уживо пред комисијом у другој половини фебруара 2024. године кроз кратке презентације (pitch), након чега ће комисија одабрати три победника.

И најважније – које су награде?

За три победничка тима: Предузетничка тура у Београду – Једнодневна посета релевантним актерима стартап екосистема.

За ученике и ученице: Ваучер за куповину технолошке опреме у износу од 300 долара по члану тима.

За наставнике и наставнице: Ваучер за куповину технолошке опреме у износу од 300 долара по члану тима.

Имате питања? 

Пишите нам на steamizazov.rs@undp.огg.

 

 

Чланак Почео STEAM ИЗАЗОВ за средњошколце! се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa