Loading...
×

Просветне вести

Oтворен нови вртић у Шиду

Oтворен нови вртић у Шиду

Извор: Министарство просвете

У присуству министрке просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић, шефа канцеларије Светске банке у Србији Николе Понтаре и председника општине Шид Зорана Семеновића данас је свечано отворен новоизграђени вртић у Шиду. Нови објекат, у чију је изградњу уложен 131 милион динара и који се простире на површини од око 1100 метара квадратних, моћи ће да прими 140 нових малишана, који ће бити распоређени у седам васпитних група. Вртић је изграђен у предвиђеном року, за само 12 месеци.

За опремање новог вртића „Рода“ дидактичким материјалима и намештајем издвојено је 6 милиона динара, а за сву децу са територије општине Шид која живе у сеоском и руралним подручјима организован превоз комби.

Данас отварамо нови вртић за још 140 малишана. Биће то четврти објекат ове установе у градском подручју, који ће са вртићима у 17 сеоских средина чинити мрежу предшколских установа које отварају врата малишанима ове локалне самоуправе. Циљ Министарства просвете је да повећа обухват деце предшколским васпитањем и образовањем, не само кроз изградњу и повећање капацитета, већ и кроз усавршавање и подизање компетенција запослених. На тај начин негујемо васпитне форме и децу овога времена да буду припремљени и оспособљени за будућност, на шта ћемо посебно бити поносни. Нема бољег циља него улагања у децу. Зато уз подршку Светске банке градимо и дограђујемо вртиће и тиме обезбеђујемо још 11. 000 нових места за малишане широм Србије“, изјавила је министарка просвете.

Никола Понтара, директор Канцеларије Светске банке у Србији је истакао да са посебним поносом отварамо нови вртић Рода у Шиду.

Ово је један од успешних примера сарадње Светске банке и Министарства просвете Србије у оквиру Пројекта инклузивног предчколског васпитања и образовања. Одушевљени смо што ће деца моћи да проведу своје школске дане у пријатним условима и на најбољи начин искористе своја искуства у учењу. Улагање у ране године дечјег развоја и образовања једна је од најпаметнијих ствари које једна земља може да уради. Похађање предшколске установе има користи за децу за цео живот – поставља јаку основу за њихов интелектуални, друштвени, емоционални и физички развој. Деца која похађају предшколску установу показују боље академске резултате, уживају веће приходе током свог живота и мање је вероватно да ће испољити проблеме у понашању. Квалитетно образовање у раном детињству је такође веома моћно средство за борбу против сиромаштва и неједнакости и за изградњу људског капитала за будућност, „ рекао је Понтара.

Новоизграђени објекат Предшколске установе „Јелица Станивуковић Шиља“ од преко 1000 метара квадратних намењених за 140 малишана који ће у њему боравити, један је од најважнијих пројеката које смо, уз подршку Владе Републике Србије и Министарства просвете, у протеклом периоду реализовали, не само по вредности изведених радова од преко 130 милиона динара, већ и по значају који постојање оваквог објекта има за родитеље деце предшколског узраста. Они ће сада безбрижно моћи да оставе своје малишане на чување и васпитавање стручним лицима и посвете се обавезама и раду, а остали објекти предшколске установе ће, после дужег времена, бити растерећени. Ово је велики дан за општину Шид и њене грађане“, изјавио је Зоран Семеновић, председник општине Шид.

Изградња новог објекта у Шиду, која је започета у септембру 2022. године, део је шире сарадње Министарства просвете и Светске банке која се спроводи у оквиру програма „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“. Овај пројекат посвећен је повећању капацитета предшколских установа широм Србије за 11000 нових места, као и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма и кроз едукацију стручних кадрова и менторску подршку и обуке за васпитаче. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста. Овим пројектом обухваћена су 23 објекта, а вредност инвестиције је 47 милиона евра.

Више о Пројекту на www.ecec.mpn.gov.rs

Чланак Oтворен нови вртић у Шиду се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa