Loading...
×

Просветне вести

Одржана друга конференција Школа новца за основца

Одржана друга конференција Школа новца за основца

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/odrzana-druga-konferencija-skola-novca-za-osnovca/

Помоћник министра просвете Милан Пашић изјавио је данас да је пројекат „Школа новца за основца“, који Министарство спроводи са Ерсте банком, веома важан јер је усмерен на развој финансијске писмености ученика основних школа и помоћи ће им да стекну одређена знања и вештине из ове области.

Он је на другој конференцији о овом пројекту захвалио Ерсте банци на досадашњој сарадњи и подсетио да Министарство просвете са Ерсте банком потписало Меморандум о сарадњи и у складу са њим започело реализацију пилот пројекта „Школа новца за основца“ у школској 2021/2022. години.

„Драго ми је што кроз сарадњу на овом важном пројекту заједно унапређујемо знања  ученика о финансијској писмености. На овај начин ученике подстичемо да развијају правилне ставове према новцу, штедњи, улагању, потрошњи и  предузетништву. Такође, у циљу подршке школама, спроводимо обуке наставника, како бисмо унапредили и њихове компетенције“, рекао је он и позвао школе да се прикључе.

Додао је да ће данас бити представљени само неки примери добре праксе из школа у којима се пројекат спроводи.

Пашић је додао и да је јачање финансијске компетенције ученика препознато и у Стратегији развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године и у Акционом плану за спровођење Стратегије, кроз меру подршке образовно-васпитним установама у јачању њихове васпитне функције.

У присуству бројних просветних радника, наставника, учитеља и директора школа, представника Министарства просвете, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, конференцију је отворила Александра Kосановић Стрижак, директорка Сектора маркетинга и комуникација Ерсте Банке.

„Ми као финансијска институција видимо своју обавезу и одговорност у томе да допринесемо финансијској писмености друштва, а изузетно нам је важно да управо млађе генерације добију адекватно образовање како би касније током живота биле оснажене да доносе добре финансијске одлуке и боље разумеју сложени свет новца“, истакла је она и захвалила се Министарству просвете на томе што је препознало ову изузетно важну тему.

Више од 50 школа јавило се на позив Министарства просвете да представе свој рад у оквиру пројекта „Школа новца за основца“, а од пристиглих материјала изабрано је 10 најкреативнијих и најзанимљивијих начина да се основцима приближи свет финансија. Своје примере добре праксе на конференцији су представиле основне школе: „Мићо Матовић“ из Kатића код Ивањице, „Соња Маринковић“ из Зрењанина, „Вук Kараџић ” из Ћуприје, „Душан Даниловић“ из Радљева код Ваљева, „Миливоје Боровић“ из Мачката код Ужица, „Kарађорђе“ из Раче код Kрагујевца и „Први мај“ из Трупала код Ниша.

Након тога је одржана панел дискусија на којој су наставници могли да размене досадашња искуства и укажу на могућности даљег унапређења наставе.

 

Чланак Одржана друга конференција Школа новца за основца се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa