Loading...
×

Просветне вести

Наставак сарадње са Олимпијским комитетом Србије у области олимпијског образовања

Наставак сарадње са Олимпијским комитетом Србије у области олимпијског образовања

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са председником Олимпијског комитета Србије Божидаром Маљковићем о наставку сарадње и реализацији пројекта „Олимпијско образовање“.

Како је речено, на основу Меморандума о сарадњи потписаног 8. јуна 2022. године сачињен је предлог пилот пројекта из области Олимпијског образовања „Поштовање, пријатељство и изузетност”,  који ће се реализовати у школској 2023/2024. години у 51 основној школи у Србији.

Министарка просвете Славица Ђукић-Дејановић истакла је да је олимпијско образовање важна тема за ученике и захвалила Олимпијском комитету на успешној сарадњи.

„Најбитније теме Олимпијског образовања су радост игре, фер-плеј, поштовање другог и сопствене личности, тежња ка победи, али и победи која је најчешће колективна, другарска.  Према томе, то су теме које ће, кад уђу у школу, и посебно кад уђу у душу деце, бити врло добри покретачи свега што је добро у детету током његовог образовања и васпитања“, рекла је министарка.

Председник ОKС Божидар Маљковић изразио је захвалност Министарству просвете што је препознало значај пројекта из области Олимпијског образовања и што ће заједно са Олимпијским комитетом Србије промовисати и ширити олимпијску идеју и њене универзалне вредности.

Маљковић је изразио уверење да ће сарадња ове две институције у наредном периоду бити на највишем могућем нивоу.

„Деца слушају све ако им се приђе са праве стране, ако их на то подстичу наши спортисти, што смо и предвидели у овој акцији. Прошле године, Олимпијски комитет Србије је потписао Меморандум о сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, са Бранком Ружићем, и драго ми је што Славица Ђукић-Дејановић наставља са нама ту акцију. Сад ћемо да динамизирамо, да појачамо темпо рада, да нашу децу, али и наставнике, образујемо у овој области. Направили смо пилот пројекат који ће се реализовати у основним школама у Београду, Нишу и Новом Саду, а касније и у другим градовима Србије, и у средњим школама ако овде положимо испит сви заједно“.

Чланак Наставак сарадње са Олимпијским комитетом Србије у области олимпијског образовања се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa