Loading...
×

Просветне вести

На 50 година постојања и успешног рада Основне школе “Вук Караџић” у Књажевцу, донација Владе Јапана

На 50 година постојања и успешног рада Основне школе “Вук Караџић” у Књажевцу, донација Владе Јапана

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/83961/

Државни секретар проф. др Ивица Радовић присуствовао је данас свечаности поводом 50 година постојања и успешног рада Основне школе “Вук Караџић” у Књажевцу. Овим поводом, свечаности је присуствовао и јапански амбасадор у Републици Србији Имамура Акира који је школи уручио донације Владе Јапана за “Пројекат унапређења система за грејање”.

Државни секретар Радовић је истакао да Србија веома цени досадашњу помоћ и подршку Јапана, пријатељске државе која је увек знала да препознала наше потребе у различитим областима.

Средства које је Влада Јапана определила за различите намене, укључујући и за унапређивање рада образовних установа у Стбији, допринела су да многе школе и вртићи буду енергетски ефикаснији, јер су захваљујући народу Јапана кроз донације добиле средства за нове прозоре, кровове, поправку фасаде, али и намештај чиме је унапређени услови за рад и учење“.

Државни секретар је истакао да сарадња и дипломатски односи Србије и Јапана трају више од 140 година и да, без обзира на географску удаљеност, две земље повезује велико међусобно поштовање, пријатељство и узајамна подршка у најтежим временима.

Радовић је истакао још један добар начин сарадње између двеју земаља.

Када је реч о подршци у области образовања, као особа која је провела 45 година наставничког рада на Универзитету у Београду, желим да као изузетно значај добар пример истакнем стипендије које Амбасада Јапана сваке академске године додељује за основне, мастер и докторске студије студентима из Републике Србије.

Амбасадор Јапана Имамура Акира је истакао да му је велика ми је част да посети школу поводом обележавања овако значајног јубилеја.

Ова донација ће значајно побољшати грејање у самој школи током зимских месеци и на тај начин побољшати услове за учење. Веома ми је драго што ће ученици учити током зимских месеци у бољим условима“ истакао је његова екселенција јапански амбасадор у Републици Србији Имамура Акира.

Председник општине Књажевац Милан Ђокић изразио је велику захвалност у име свих грађана општине на донацији и помоћи Владе Јапана.

Захваљујем се у име грађана Књажевца на овој донацији Влади Јапана, али и за сву помоћ народа Јапана у подизању квалитета здравствених услуга, као што је и овај пројекат подигaо квалитет рада у овој школи. Постоје многе сличности између нашег народа и народа Јапана, који се огледају у части и поштењу, у спремности на одрицање за више циљеве и више идеале. Овом приликом желим да поручим да сте ви, ваша екселенцијо, ваши сарадници и ваши сународници заувек добродошли у Књажевац, увек ћете бити наши драги гости и ми ћемо се трудити да будемо добри домаћини“ поручио је Ђокић.

Влада Јапана је донирала средства за „Пројекат унапређења система за грејање у ОШ Вук Караџић у Књажевцу“ у износу од 52.028 евра, чиме ће се умногоме унапредити квалитет услова за боравак и рад ученика и запослених у овој образовно – васпитној установи и услова образовања у општини Књажевац. Овај пројекат се реализује кроз Пројекат за основне потребе становништва (ПОПОС) који имају за циљ да кроз финансијску помоћ подрже економски и социјални развој Србије. Реч је о једнократној и неповратној помоћи којом Влада Јапана подржава пројекте у области образовања, комуналне делатности и заштите животне средине (управљање отпадом), здравствене и социјалне заштите.

Чланак На 50 година постојања и успешног рада Основне школе “Вук Караџић” у Књажевцу, донација Владе Јапана се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa