Loading...
×

Просветне вести

Министарка просвете разговарала са ученицима који су освојили медаље на информатичкој олимпијади

Министарка просвете разговарала са ученицима који су освојили медаље на информатичкој олимпијади

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/ministarka-prosvete-razgovarala-sa-ucenicima-koji-su-osvojili-medalje-na-informatickoj-olimpijadi/

Министарка просвете проф. др. Славица Ђукић Дејановић разговарала је данас са ученицима коју су освојили медаље на такмичењима из области информатике и честитала им на постигнутом успеху.

Ученик Милош Милутиновић, ученик Рачунарске гимназије Београд  освојио је злато на Балканској информатичкој олимпијади, а сребро на Међународној информатичкој олимпијади, Немања Мајски из Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора освојио је сребро на Балканској информатичкој олимпијади, а бронзу на Међународној информатичкој олимпијади, док су  Данило Трнинић из Рачунарске гимназије и Филип Бојковић  из Математичке гимназије освојили  бронзу на Балканској информатичкој олимпијади.

Пре свега желим да вам честитам на освојеним медаљама и великом успеху који сте остварили на овим престижним такмичењима из области информатике. Сви смо поносни на резултате које сте постигли, али и на начин на који сте представљали своју земљу. Ти резултати су израз ваше посвећености, али и великог труда и рада, који сте уложили, али и подршке ваших наставника. Важно је да и даље наставите у том правцу – да учите, усавршавате се и напредујете“, навела је министарка Ђукић Дејановић.

Састанку су присуствовали и вође екипа   Владимир Миловановић и Владимир Миленковић , као и председник Друштва математичара Србије Мирослав Марић.

Ђукић Дејановић је са ученицима који су освојили медаље и са делегацијом Друштва математичара Србије  разговарала и о томе колико је љубав према математици и информатици заслужна за успехе које су остварили на Балканској олимпијади и Међународној информатичкој олимпијади.

Мислим да је важно препознавати таленте и подстицати децу у тим областима. Важно је да имају и наставнике који ће то да на време препознају и да их у томе подржавају “ рекла је Ђукић Дејановић.

Она је навела да је  Министарство просвете , почетком нове школске године проследило  Стручно упутство школама о раду са ученицима који су таленти у различитим областима. Овим Упутством је  прецизирано препознавање, рад и подршка у образовном процесу талентованим ученицима. Министарка је истакла да се  посебне способности и таленти развијају кроз секције у школама,  као и кроз наставне и ваннаставне активности. Она је напоменула да талентовани ученици  добијају бесплатне уџбенике од Министарства просвете.

Она је подсетила да Министарство просвете  финансијски подржава реализацију различитих  такмичења и смотри ученика и позвала јединице локалне самоуправе да у својим срединама широм Србије препознају талентовану децу и да их подрже. Ученицима су уручене и пригодне награде.

Председник Друштва математичара Србије Мирослав Марић рекао је да су информатичари ове године имали сјајан резултат и да су на Међународној информатичкој олимпијади, на којој је учествовало њих четворо освојили 15. место на свету у конкуренцији од око 100 земаља.

На Међународној информатичкој олимпијади освојене су две сребрне и две бронзане медаље. Екипа је била четворочлана“, рекао је он. Додао је да су на Балканијади освојене златна, сребрна и две бронзане медаље.

Чланак Министарка просвете разговарала са ученицима који су освојили медаље на информатичкој олимпијади се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa