Loading...
×

Просветне вести

Милићевић са директорима школа о платформи „Чувам те“

Милићевић са директорима школа о платформи „Чувам те“

Извор: Министарство просвете

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић на скупу у Аранђеловцу поводом обуке директора школа за коришћење Платформе „Чувам те“ рекао је да обуке на платформи до сада похађало близу 38.100 запослених, 17.500 ученика и 5.050 родитеља.

Министарство просвете је од самог почетка интензивно учествовало у креирању едукативних садржаја и обука на платформи. До сада смо припремили 13 обука које покривају теме превенције и процедуре поступања школа у ситуацијама вршњачког насиља, дигиталног, породичног, трговине људима, заштите деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, сарадња полиције и школа у превенцији, обука за запослене у вртићима, улога породице“, навео је министар.

Он истакао да је Влада Републике Србије препознала „потребе свих наших ресора у области заштите од вршњачког насиља и израдила Националну платформу „Чувам те“ управо са циљем јачања и координисаног деловања свих надлежних система у спречавању насиља“.
Министар је подсетио да је Национална платформа почела са радом још у априлу 2021. године, када је пуштен у рад део платформе који се односи на информисање и едукацију ученика, родитеља и запослених у установама система образовања у области заштите од насиља.

Свесни смо да се кроз систем образовања преламају различити друштвени проблеми -проблеми вредносног система, породично насиље и други облици ризичног понашања, али исто тако знамо да систем образовања не може да пружи одговарајући одговор без подршке других система. Када говоримо о вршњачком насиљу, морамо нагласити да је реч о сложеном друштвеном феномену у чијој превенцији и заштити је неопходно поступање свих нас, свих надлежних система и установа, сваког појединца и целокупне заједнице“, истакао је министар.

Он је нагласио да је Министарство просвете у претходном периоду интензивно радило на унапређивању законске регулативе у области заштите од насиља и подсетио да је током новембра месеца 2022. године Министарство просвете формирало Радну групу за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања коју су чинили представници свих надлежних институција из система социјалне и здравствене заштите, полиције, тужилаштва, као и представници репрезентативних синдиката.
Министар је навео да су у складу са закључцима Радне групе урађене су измене и допуне законске и подзаконске регулативе, те да је измена законске регулативе у процесу усвајања.

Он је поручио да ће Министарство наставити интензивно да ради на јачању васпитне улоге школа, развијању превентивних ресурса и на унапређивању капацитета запослених за пружање подршке ученицима и сарадње са родитељима.

Овај посао ми у Министарству не можемо да радимо сами и он нема смисла уколико ви нисте укључени и посвећени свим овим процесима. Зато сматрам да је данашњи састанак изузетно важан и да све школе неизоставно морају да буду део Платформе „Чувам те“ , казао је Милићевић и захвалио запосленима у школама Влади Републике Србије, Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, као и свим надлежним министарствима коју учествују у раду ове Платформе.

Чланак Милићевић са директорима школа о платформи „Чувам те“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa