Loading...
×

Просветне вести

Јовановић: Важна едукација младих у области борбе против корупције

Јовановић: Важна едукација младих у области борбе против корупције

Извор: Министарство просвете

Помоћница министра за инспекцијске послове Јасмина Јовановић обратила се данас на Округлом столу који је организовала Канцеларија Уједињених наација за борбу против дрога и кринимала, а који је за тему имао антикорупцијско образовање.
Истичући да је ова тема од великог значаја за Министарство просвете, Јовановићева је казала да је Министарство узело учешће у изради Националне стратегије за борбу против корупције за период 2023 – 2028. године и пратећег Акционог плана, као и да је усвојило Оперативни план за борбу против корупције у области образовања.
Циљ просветне инспекције у овој области је да се смањи број незаконитих избора наставника, сарадника и органа пословођења у  високом образовању, али и доуниверзитетском образовању, као и да се смањи незаконити упис студената, омогући искључиво законито издавање јавних исправа и као најважније, смањење подложности инспектора утицајима.
Како је рекла, укључивање антикорупцијског образовања у планове и програме основног и средњег образовања и васпитања има за циљ јачање превенције корупције у раду са младима у оквиру формалног и неформалног образовања.

„Јачањем интегритета и знањем о корупцији и механизмима за борбу против исте, које преносимо на будуће генерације кроз антикорупцијско образовање, верујемо да ћемо допринети широј борби против корупције“, рекла је Јовановић.

По речима помоћнице, борба против корупције је заједнички посао  свих нас, како појединаца тако и институција, као и да ће и овај и слични скупови допринети креирању добрих идеја, као што су програми едукације младих у области борбе против корупције.

„Свакако, сви просветни, како републички, тако и покрајински, градски и општински, инспектори прошли су обуке у току 2022. године на ову тему“, каже Јовановић.

Чланак Јовановић: Важна едукација младих у области борбе против корупције се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa