Loading...
×

Просветне вести

Градиће се нови вртић у крагујевачком насељу Ердеч

Градиће се нови вртић у крагујевачком насељу Ердеч

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић и градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписали су данас у Влади Србије Споразум о изградњи новог вртића, у крагујевачком насељу Ердеч, капацитета 270 места.

Нови објекат простираће се на 1700м2, његову изградњу финансираће Министарство просвете уз подршку Светске банке, док локална самоуправа обезбеђује земљиште и комуналну инфраструктуру, дозволе, надзор.

Министар просвете Бранко Ружић нагласио је да се једино изградњом нових и проширивањем постојећих капацитета вртића могу створити предуслови да се још више деце обухвати предшколским васпитањем.

Зато и јесте покренут пројекат уз подршку Светске банке којим обезбеђујемо 11.000 нових места изградњом нових вртића, доградњом и адаптацијом постојећих објеката широм Србије”, рекао је министар.

Он је објаснио да су до сада у оквиру Пројекта “Инклузивно предшколско васпитање и образовање” изграђена или је започета изградња 12 вртића и додао да ће у изградњу обданишта у Крагујевцу бити уложено око 200 милиона динара.

Потреба за новим вртићима у Крагујевцу постоји годинама уназад. Тај проблем, као и већина других градова и општина у Србији, решавали смо финансирањем боравка деце у око двадесет приватних обданишта, а реч је о 2700 малишана. И поред тога, испод црте у просеку остане између 700 до 800 деце. Зато је ово веома важан дан за Крагујевац, јер смо корак ближе укидању листе чекања“, изјавио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Изградња новог објекта у Крагујевцу, део је пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ које спроводи Министарства просвете уз подршку Светске банке, а има за циљ да унапређује доступност предшколског васпитања и образовања, као и квалитет и услове.  До сада су завршени или је започета изградња обданишта у Сремској Митровици, Житорађи, Дољевцу, Мерошини, Лозници, два у Крушевцу, Владичином Хану, Прокупљу, Тутину, Смедереву, Шиду. Поред вртића у Крагујевцу, предстоји почетак изградње објеката у Новом Пазару и Петровцу на Млави. Битан аспект пројекта је и инклузија малишана од најранијег узраста, као и едукација родитеља о овом питању. Пројекат се спроводи од 2018. године и вредан је 47 милиона евра.

Чланак Градиће се нови вртић у крагујевачком насељу Ердеч се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa